Lihamüüjatele teeb muret kerkiv hind

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Teiss

Sealiha töötlejatele ja müüjatele tegi lõppenud jaaniperioodil kõige enam muret kerkinud hind, mis ei lange tõenäoliselt ka sügisel.

Viljandis kahte lihapoodi pidava osaühingu Viljandi Render juhataja Tõnu Roslender rääkis, et kuna seakasvatajad ajastavad oma tootmistsükli tavaliselt jaanipäevale, tekib juulis väike lihanappus, mis ei lase kõrghooaja eel kerkinud hinnal alla vajuda. Langema hakkab see harilikult augustis, kui sigu on taas rohkem tapale saata. Roslender ennustas aga, et sel aastal ei jää liha hind juulis seisma, vaid jätkab Vene turu survest ajendatuna üles liikumist.

«Maist saadik öeldakse meile üle nädala uus eluskaalu hind. Tavaliselt on see 3—5 senti kallim, korra oli juurde pandud isegi 7 senti,» jutustas ta. «See on iga aasta nii, et mais hakkab hind tõusma ja augustis kukub, ent tavaliselt oleme suutnud letihinna paigal hoida. Nüüd olime sunnitud seda kuni 20 sendi võrra tõstma, aga me ei taha võtta müüki odavamat importliha.»

Nii Viljandi Render kui Viiratsi lihatööstus kasutavad kodumaakonnas kasvanud sigu. Viiratsi lihatööstuse juhi Mairot Paksu andmetel on sisseostuhind tema firmale iga kuuga kilo kohta 3—5 senti ülespoole rühkinud. Viljandimaa suurimas lihatööstuses, aktsiaseltsis Oskar, kus Eesti sigade kõrval tarvitatakse ka välismaiseid, on hind kolme-nelja kuuga sõltuvalt lihast kerkinud isegi kuni 20 protsenti.

Firma juhi Aldo Pariku sõnul õnnestus ettevõttel mõne aja eest saada poekettidega kokkuleppele väljamüügihinna 2—4protsendises tõstmises, et kulude suurenemist veidi tasakaalustada.

«2008. aastast on see esimene kord, kui oleme hindu liigutanud, sest kaubandus on sellele väga vastu,» lausus Parik. «Teisalt on energia ja tooraine toonasest palju kallimad, pakendite aktsiis tõusis ja nii edasi.»

Mairot Paks tõdes, et liha kallinemise on omakorda põhjustanud söödavilja kõrge taks, kuid lõpmatuseni ei saa hinnad ülespoole minna, sest muidu ei jõua inimesed enam osta.

«Kui suvi on korralik ja viljasaagid normaalsed, ei tohiks liha hind sügisel enam tõusta,» lootis ta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles