Eesti Energia soovib tõsta tavatarbijale elektri hinda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Eesti Energia esitas konkurentsiametile analüüsimiseks tuleva aasta põlevkivi ja elektrienergia hinnad ning müügimarginaali, taotluse kinnitamise korral suureneks levinuimas Kodu 1 hinnapaketis keskmine igakuine elektrienergia arve ligikaudu 1,6 eurot ehk kuus protsenti.

Ettevõte teatas, et Eesti Energia Kaevanduste ja Narva Elektrijaamade hinnad on kulupõhised ning nende ülevaatamise tingis suuresti keskkonnamaksude tõus. Uued hinnad saaksid jõustuda kõige varemjärgmise aasta algul.

«Viimasel kahel aastal on keskkonna-, saaste- ja ressursitasud kasvanud keskmiselt 20 protsenti aastas, kuid põlevkivi ega elektri hinda ei ole seoses sellega muudetud. 2012. aastal suurenevad keskkonnatasud veel 20 protsenti, mis tingib vajaduse viia põlevkivi ja elektri hinnad kasvanud kuludega vastavusse,» sõnas Eesti Energia finantsdirektor Margus Kaasik.

Viimati muudeti elektri hinda 2009. aasta augustis, siis langes see 6,4 protsenti. Et elektri hind moodustab kodu­kliendi elektriarvest ligi kolmandiku, kahanes see vähem, keskmiselt 3,6 protsenti, märkis ettevõte.

Eesti Energia selgitas, et on viimasel kolmel aastal põlevkivi kaevandamist ja elektritootmist märksa efektiivsemaks muutnud ning saavutatud püsikulude kokkuhoid võimaldas mullu ja tänavu elektri hinna tõusu vältida.

«Eesti Energia on investeerinud tublisti keskkonnamõju vähendamisse. Näiteks võib tuua Narva väävlipüüdmisseadmed. Oleme kasvatanud tuha, killustiku ja aheraine müüki ehitussektorile, kuid maksude kiire kasv viib kokkuvõttes siiski kulude kasvuni,» rääkis Kaasik.

Märgatavalt mõjutab elektri maksumust ka energia hinna tõus. Enim annab tunda, et põlevkivi veol ei saa enam kasutada erimärgistatud diislikütust. See tõstab kütuse hinda 43 protsenti.

Lisaks on 2009. aastaga võrreldes nafta ligikaudu 150 protsenti kallim ning see avaldub nii veo- kui elektrijaama kütusekuludes.

Et põlevkivi ja elektri tootjahind on seotud elektrienergia pakettide ja võrgutasudega, muutuvad need lõpptarbijale. Muidugi juhul, kui taotlus kinnitatakse.

Alates 2013. aastast konkurentsiamet enam elektrienergia hinda ei kooskõlasta, sest siis on turg avatud. Võrguteenuse maksumus on aga vaja endiselt kooskõlastada.

ARVE

Elektriarve koosneb neljast komponendist:
• elektrienergia maksumus
• võrgutasud
• taastuvenergia tasu
• riiklikud maksud ehk elektriaktsiis ja käibemaks.
Allikas: BNS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles