Raekojas võeti jutuks vanad ja tulevased ajad

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants ja Roman Toil jätkus linnapea Loit Kivistiku kabinetis juttu terveks tunniks.
Ants ja Roman Toil jätkus linnapea Loit Kivistiku kabinetis juttu terveks tunniks. Foto: Aivar Aotäht

Eile käis Viljandi raekojas auväärt külaline — linna aukodanik Roman Toi, keda linnapea Loit Kivistik 95. sünnipäeva puhul tagantjärele õnnitles, kinkides talle Viljandi vana veetorni kujutava graafilise lehe ja linna sümbollilled valged roosid.

Koos Roman Toiga oli linnapea vastuvõtul tema poeg, Toronto ülikooli meditsiiniprofessor Ants Toi.

Külalised tundsid Viljandi käekäigu vastu elavat huvi.

Roman Toi võttis jutuks raudtee, mis oli tema noorpõlves tugev ühenduslüli teiste Eesti paikade, eelkõige Tallinnaga.

Ühtlases tempos ülesmäge

Kuigi raudtee remondi lõpptähtajas seltskond selgust ei saanud, parandab see ühendust põhja poole üsna pea. Kahjuks ei ole lootust, et rongid hakkaksid käima ka Mõisakülla. Loit Kivistik nentis, et raudtee kaotamine tegi Mõisaküla linnakesest küla ja pole näha, et miski seda seisu lähemal ajal parandab.

Viljandi areneb linnapea arvamust mööda ühtlases tempos ülesmäge. Tema sõnul on Viljandi peamine trump hea elukeskkond. Et linn asub keset Eestit, ei takista miski viljandlastel näiteks Tartus või Pärnus tööl käia.

Roman Toi leidis, et linna kunagine peatänav Lossi tänav on üsna vaikseks jäänud. Selle peale ütles linnapea, et tema eesmärk on tuua elu kesklinna tagasi.

Endise noortevangla asemele ehitatav kaubanduskeskus ähvardab kesklinna poekesi sulgemisega. Loit Kivistik näeb vaimusilmas nende asemel kunstipoode ja muid südalinna vaimselt rikastavaid ärisid ning ettevõtteid.

Ants Toi tõi paralleele USA väikelinnadega, mis teda võluvad just sooja ja väga isikliku suhtumisega. Kui minna kauplusse võib lihtsalt võõraste inimestega suhtlema sattuda. See võiks olla ka Viljandi trump.

Järve aitaks noodapüük

Roman Toi tundis muret oma noorpõlve meelispaiga Viljandi järve pärast. Linnapea leidis, et järve puhastamine ülearu vohavast taimestikust on hädavajalik. Parim meetod oleks lubada nootadega kalapüüki. Paraku on looduskaitsjad sellele vastu.

Silmas pidades põllumajanduse mehhaanikainsenerist linnapea eriala, meenutas Roman Toi 1930. aastate Eestit, mil meie põllumajandus hakkas hobuste pealt traktoritele üle minema.

Ants Toi päris Loit Kivistikult, kuidas temast linnapea sai.

«Selline oli erakondlik tahe,» vastas too.

Siit sõidab Roman Toi Suure-Jaani, Tartusse ja Tallinna. Pealinna Kaarli kirikus ootab teda luteri kiriku elutöö auhinna andmise tseremoonia.

Seejärel naaseb Viljandi aukodanik veel kord oma noorpõlve kodulinna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles