Esimese automaathosteli ehitus algab esmaspäeval

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Umbes nii hakkab hostelihoone välja nägema pärast suurt lammutus- ja ehitustööd.
Umbes nii hakkab hostelihoone välja nägema pärast suurt lammutus- ja ehitustööd. Foto: Tarmo Maiste (osaühing Proge) eskiis

Kalevi spordibaasina tuntud räämas hoone Viljandi järve ääres muutub ligi saja kohaga hosteliks, kus tavalise administraatori asemel võtab külalisi vastu automaat.

Hoone omaniku, Baltest Consulti juhatuse liikme Mark Orava sõnul tegutseb Euroopas mitu niisuguste majutusasutuste ketti, kuid Eestis oleks automaatvastuvõtt esmakordne. Seadmed on selle tarvis tellitud Eesti ettevõttelt, kes toodab peamiselt kütusemüügi terminale.

Ühele kallis, neljale odav

«Kõigepealt valid automaadis välja, mitmest tuba tahad, ja siis sisestad maksmiseks krediitkaardi,» kirjeldas Orav uudset süsteemi. «Seejärel annab masin tšeki koodiga, millega pääsed esmalt sisse peauksest ja seejärel toauksest.»

Suurürituste, näiteks folgi ajal on majutusasutuses kohal ka administraator, kuid enamasti loodab omanik korra hoidmisel külastajate viisakusele ning koridoridesse paigaldatud valvekaameratele.

Hosteli plaanitud 96 voodikohta on ära jagatud 26 kolme- või neljakohalise numbritoa peale. Ühele inimesele on toa hind 20 eurot ja iga järgmise ööbija pealt tuleb 5 eurot lisaks maksta. Neljakesi toas olles tuleks hinnaks 8.75.

Viljandi turismiinfokeskuse konsultant Erge Hanschmidt pidas ettevõtmist tervitatavaks, sest odav noortehostel on väga nõutud. Eriti tunnevad selle vastu huvi välismaised rändurid, kes soovivad kõige elementaarsemaid mugavusi: voodit ja pesemisvõimalust. 20 eurot öö eest hindas ta hosteli kohta aga liiga kalliks.

«Neljakesi toas olles on hind muidugi soodne, kuid sageli küsitakse just ühte kohta,» selgitas Hanschmidt.

Baltest Consulti äriplaani järgi on hostelisse oodatud kõik turistid, kuid peamiselt on see mõeldud spordilaagrites osalejatele. Et laagrisse tullakse enamasti suure rühmaga, ei tohiks öömaja hind sportlastele kõrgeks kujuneda.

Korrus maha, kaks juurde

Arendaja sõnul on leping ehitusfirmaga Pärlin allkirjastatud ja juba esmaspäeval algavad majas lammutustööd. Ehitis peaks valmima tuleva aasta mais.

Hoone arhitekt Tarmo Maiste rääkis, et algul oli praeguses kompleksis kaks eraldi hoonet: tapamaja töölistele mõeldud elamu, kuhu nüüd tuleb hostel, ja tapamaja selle taga. Ümberehituse käigus on kavas kunagi eraldi olnud osad taas lahku lüüa ning suurem osa nõukogude ajal juurde ehitatust läheb lammutamisele. Tänu sellele peaks ka tagahoovi surutud vana tapamaja paremini välja paistma hakkama.

Spordibaasi senisest fassaadist jäävad laias laastus alles vaid esimese korruse vanad telliskiviseinad. Teine korrus lammutatakse ja asemele ehitatakse kaks uut.

«Hoone läheb praegusest kõrgemaks, aga detailplaneeringus lubatud harjakõrgusest peaks isegi natuke puudu jääma,» lausus Maiste.

Hosteli ehitusmaksumus on ligikaudu 850 000 eurot ja arvutuste kohaselt tasub investeering ennast ära, kui aasta keskmine täitumus ulatub 30 protsendini.

«Esimesed aastad kuluvad sissetöötamiseks,» nentis Mark Orav. «Aga kui ettevõtmine hästi käima läheb, teeme samasuguseid automaathosteleid võib-olla teistessegi linnadesse.»

Nime majutusasutusel veel pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles