Juhtkiri: Sisuliselt paremaks

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi kultuurimaja on jõudumööda vuntsitud ka sel aastal, algab põhjalikum remont järgmisel suvel.
Kuigi kultuurimaja on jõudumööda vuntsitud ka sel aastal, algab põhjalikum remont järgmisel suvel. Foto: Elmo Riig / Sakala

Veel mõni nädal tagasi hellitasid Viljandi linna ja kultuurimaja juhid lootust, et kevadel hoones algavate remonditööde ajal õnnestub maja hoovipoolsesse külge püsti panna kolmekorruseline juurdeehitis. Nüüdseks on aru saadud, et üldise majandussurutise tingimustes tuleb siiski leppida tagasihoidlikuma plaaniga ja keskenduda 1950. aastatel valminud maja värskendamisele.


Küsimusele, kas uus hoonetiib kunagi üldse tegelikkuseks saab, ei julge praegu keegi vastata, sest rahaliste võimaluste kõrval mängib selles suurt osa poliitiline tahe.



Üks on aga selge: pärast seda, kui kultuurimaja on põhjaliku remondi läbi teinud, ei kipu ükski kohalik poliitik sinna nii pea järgmist kopsakat summat suunama. Lõppude lõpuks on vaieldav, kas 19 000 elanikuga Viljandile on üldse kahe suure saaliga kultuurimaja tarvis, kui samal ajal on lähikonnas valminud või valmimas mitu teist suurepärase saaliga ehitist.



Vana maja kordategemine peab olema esmatähtis siht ja selles mõttes ollakse praegu õigel teel. Linn ei saa riskida võimalusega, et seesuguses avalikus hoones varitseb vananenud elektrijuhtmete tõttu pidev tuleoht või ähvardavad roostetavad torud vett pritsima hakata. Tegu on ikkagi esindushoonega, kuhu koos kohalike elanikega satub sageli võõrast rahvast.



Omaette küsimus on, kas tööde tulemusena saadakse senisest ka sisulises mõttes parem maja või piirdutakse olemasoleva turvalisemaks ja kaunimaks muutmisega. Kontsertide ja muude ürituste korraldamise kohaks olemise kõrval peaks üks korralik kultuurimaja pakkuma hubast kodu linnas tegutsevatele laulukooridele, tantsurühmadele ja pillimeestele. Selleks on aga tarvis proovisaale ning riietus- ja pesuruume.



Mida hoolikamalt neid vajadusi projekteerimisel silmas peetakse, seda parema tulemuseni jõutakse. Tundub, et Viljandi otsustajad on sellest aru saanud ning see on hea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles