Viljandlased on uute bussiaegadega hädas

Kristi Karro
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Nuuter ei mõista, miks busside sõiduaegu mitu korda aastas muudetakse. Ta peab tõenäoliseks, et seda tehakse kooliaasta algul jälle.
Viktor Nuuter ei mõista, miks busside sõiduaegu mitu korda aastas muudetakse. Ta peab tõenäoliseks, et seda tehakse kooliaasta algul jälle. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

«Hommikul ootasin ligi kaks tundi, enne kui linna sain — buss läks uue aja järgi eest ära ja siis tuli pikk paus,» nentis eile Raamatukogu bussipeatuses oodanud viljandlane Teodor. Esmaspäeval uuenenud sõidugraafikuga ta veel tutvunud ei olnud.

Segaduses ja pahaste inimeste hääled kostsid eile keskpäeval bussipeatusest mitme meetri kaugusele. Enamasti avaldati nördimust selle üle, et muudatuste kohta on liiga vähe infot ja seegi on raskesti kättesaadav.

«Kui midagi muudetakse, pange ajalehte, mitte nii, et ma lähen esmaspäeva hommikul tööle ja bussi ei tule,» kõneles üks sõita soovija ärritunult.

«Tulen igaks juhuks varem, et bussist maha ei jääks,» lausus teine.

Teavitustöö nõuab raha

Bussi ootavad inimesed leidsid, et kui uut graafikut ajalehes ei avaldata, ei jäägi neil muud üle kui minna bussipeatusesse ja ajad käsitsi ümber kirjutada.

«Oota tundide viisi bussipeatuses!» lausus Elli Ant. «Ajad on nii kõrgel ja väikse kirjaga, et ei näe lugedagi.»

Maavalitsuse planeeringutalitluse juhataja Tiia Kallas ning arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Tõnis Korts ütlesid, et uut graafikut ajalehes avaldada on liiga kulukas.

«Alati saaks paremini teha, kuid maht on tohutult suur ja raha pole,» selgitas Korts. Küsimusele, kuidas oleks saanud vältida graafiku muutmist, vastas ta, et selleks oleks tulnud rohkem bussijuhte tööle võtta. Kulude suurenemine tähendaks tema sõnul aga seda, et peaks tõstma bussipiletite hinda.

Bussisõitja Ilona Paalmann rääkis, et uusi väljumisaegu pole kuskilt vaadata. «Internetis peatus.ee-s pole veel üleval, kuigi lubati,» teadis ta. Portaalis peatus.ee polnud eile õhtuks busside väljumisaegu uuendatud. Sealne info pärineb eelmise aasta märtsist.
Tiia Kallase sõnul on uue graafikuga tutvumiseks kaks võimalust: kas helistada MTG infotelefonil 434 0089 või vaadata bussipeatuse stendi.

Viimane piisk sõitjate karikasse on hõre bussiliiklus lõunasel ajal nendesse kohtadesse, kuhu suvel oleks hea just keskpäeval jõuda. «Randa ei käi bussid normaalsetel aegadel, ainult kell kümme hommikul ja siis õhtupoolikul,» pahandas Liia Ardel. Ta lisas, et eelmisel suvel see nii polnud.

Seadus tingis muudatuse

Enne jaanipäeva teatas Viljandi maavalitsus, et 27. juunist hakkab kehtima uus Viljandi linnaliinibusside sõidugraafik, sest varasem polnud kooskõlas töö- ja puhkeaja seadusega.

Bussiliinide teenindaja aktsiaseltsi MTG Viljandi osakonna juhataja Tõnu Naar ütles, et tööinspektor käis liine kontrollimas ning avastas, et bussijuhtidel pole graafikus iga kuue tunni järel pooletunnist pausi, mida töö- ja puhkeaja seadus nõuab.

«Püüdsime muudatusi teha nii valutult kui võimalik,» sõnas Naar. Miks varem seadust ei järgitud, ei osanud Naar öelda. MTG võttis töö mullu juunis üle Mulgi Reisidelt ja töötas läinud esmaspäevani sama graafiku järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles