Kaks Viljandi kogudust sõlmivad koostööleppe

Mart Salumäe
, Viljandi Pauluse koguduse õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Salumäe
Mart Salumäe Foto: Elmo Riig / Sakala

TÄNA, 29. JUUNIL allkirjastavad Eesti evangeelse luterliku kiriku Viljandi Jaani ja Pauluse koguduse esindajad koostööleppe, et oma tegevust ühiselt koordineerida ja arendada. See dokument on juhatuste koostöö vili ning leidnud heakskiidu ka nõukogudes.

Mõte koguduste omavahelisest koostööst ja koopereerumisest on Eesti evangeelses luterlikus kirikus olnud teemaks juba pikka aega. Seni pole aga leidunud kahte või enamat kogudust, kes ühised huvid ja eesmärgid konkreetselt sõnastaksid.

Et kõnealune lepe on selles osas samm edasi, austab selle sõlmimist oma kohalolekuga ka peapiiskop Andres Põder.

JAANI JA PAULUSE kogudus kuuluvad samasse kirikusse ja teenivad sama kogukonda ning seepärast on olnud enesestmõistetav, et nad on paljut ühiselt planeerinud.

Juba aastaid on koos tähistatud surnuaiapühi, rahvuspühade tänujumalateenistused käivad kahes kirikus külakorda, suurte kirikupühade jumalateenistuste kava koostatakse selliselt, et alguse kellaajad ei kattuks, ning nädala sisse jäävaid väikeste kirikupühade jumalateenistusi on hakatud pidama üheskoos kordamööda kummaski kirikus.
Korraldatud on ühiseid väljasõite ning sellel kevadel ka leerikursus.

Kogudustes on asutud avaldama kuukava, kus on kirjas mõlemas pühakojas peetavate jumalateenistuste ja palvuste ajad. Seega saab iga kirikuline infot ka naaberkoguduses toimuva kohta.

Kas kogudused on jäänud nii nõrgaks, et peavad hakkama koostööd tegema?
Viljandis tegutsevate koguduste teenimispiirkonnas on elanike arv pidevalt kahanenud. Inimesed otsivad elatusvõimalusi kaugemalt ja püsielanikkond vananeb.

Nende väliste teguritega on vaja arvestada, sest need kajastuvad paratamatult ka koguduste statistilistes andmetes. Ühtlasi on taasiseseisvumisega kaasnenud buumiaeg ja inimeste hetkeline usulise aktiivsuse kasv jäänud seljataha. See osa koguduse liikmetest, kes on aktiivselt püsinud koguduse osadusele lähemal, on aga arvestatav.

Kogudused on liikmete arvult ühed suuremad kodanikualgatusel loodud ja järjepidevalt tegutsevad organisatsioonid oma tegevuspiirkonnas. Nüüd on kätte jõudnud aeg, mil nii Jaani kui Pauluse kogudus on valmis koostöös uuele tasemele tõusma. Me ei pea omavahel konkureerima ega turuosa hõivamise pärast võitlema. Meil on ühine ülesanne — kuulutada inimestele rõõmusõnumit.

MIDA KOOSTÖÖ koguduste liikmetele pakub? Esiteks paremaid ja mitmekülgsemaid tegutsemisvõimalusi. Näiteks on mõlemas oma koorid või ansamblid, ent mõne suurvormi ettekandmiseks on need liiga väikesed. Ühiselt on seesugused projektid teostatavad ning lauljatel ja kuulajatel muusikarõõmu märksa rohkem.

Sama saab öelda teistegi valdkondade kohta. Nii Jaani kui Pauluse koguduses on hulk pühapäevakooli lapsi ja noori, kellega tegeldakse. Mõlemas korraldatakse eakatele liikmetele üritusi ning vajaduse korral aidatakse neid.

Nendes valdkondades on võimalik ühiselt palju ära teha ning ressursside ühendamise kaudu koguni uus kvaliteet saavutada. Näiteks ei jaksa kumbki kogudus endale üksi noortejuhti palgata ega talle piisavalt tööd anda. Noortetöö ühine korraldamine ilmselt looks selle võimaluse.

SENI ON asendajate vähesuse tõttu tõsist muret teinud koguduste töötegijatele puhkuse andmine. Lisaks pastori ja kirikumuusiku ametile nõuavad spetsiifilisi teadmisi ka koguduse sekretäri ja kellamehe oma. Ühine tegevuskava aitab sellest probleemist jagu saada.

Koostöö abil saab ressursse kasutada säästlikumalt ja efektiivsemalt ka argistes asjades. Näiteks on Pauluse kogudusel väike murutraktor. Jaani kirik ei pea endale samasugust muretsema, vaid saab kasutada naaberkoguduse tehnikat ja tööjõudu.
Ilmselt on otstarbekas muretseda tulevikus koos piisava võimsusega tehnika, mille abil hooldada mõlema koguduse kinnistuid nii suvel kui talvel ja pakkuda seda teenust teistelegi.

KOOSTÖÖ TOOB kogudused ka paremini nähtavale. Kavas on hakata välja andma ühist infolehte, milles lisaks sündmuste kavale oleks kõigile liikmetele huvitavat lugemist.

Kui on valida kahe koguduse inimeste hulgast, leiab rohkem neid, kes oskavad ja tahavad mõne kirjutisega kaasa aidata, ning samas ei muutu see ülesanne kirjutajatele koormaks. Kaalutud on ühise veebilehekülje loomist, mis kahtlemata parandaks kogudustes toimuva kohta informatsiooni saamist.

Koostöölepe näeb ette 12liikmelise koostöökogu moodustamise, mida hakkavad juhtima Jaani ja Pauluse koguduse õpetajad ning kuhu kuuluvad koguduste juhatuse, nõukogu ning muusika-, laste- ja noorte- ning diakooniatöö juhid. Koostöökogu koguneb juba sügisel ning selle ülesanne on välja töötada konkreetne tegevuskava.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles