Navesti-äärne talu külvab energiat

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Siim teab rääkida, et üheksavägine annab vanarahva jutu järgi üheksa mehe väe.
Aivar Siim teab rääkida, et üheksavägine annab vanarahva jutu järgi üheksa mehe väe. Foto: Egon Valdaru / Sakala

Kastemärgadel suvehommikutel astub Suure-Jaani vallas Vihi külas asuva Energia talu peremees Aivar Siim paljajalu mööda muru, ühel pool üheksavägise ja teisel metskassinaerise allee.

Ta kõnnib Navesti jõeni ja käib ujumas. Tagasiteel sammub ta läbi õitsva nõmm-liivatee padjataolise peenravaiba.

See tehtud ja pilk üle viiel hektaril laiuvate ravimtaimeväljade heidetud, tunneb mees, et on energiast tulvil.

Poolsada ravimtaime

Aivar Siimu meelest tuleb suvel palju paljajalu käia. See mõjub tervisele hästi. Nagu turgutavad inimesi ka kõikvõimalikud teesegud, mis talu väljadel kasvavatest taimedest kokku pannakse. Ravimtaime liike on põldudel ligi poolsada.

Energia talu ökoloogilised teesegud on müügil Eesti suurtes kaubanduskettides ja apteekides. Neist saab abi paljude hädade puhul. Näiteks kui muret teevad põis, neerud, seedimine, unetus või on vaja turgutada südant.

Aivar Siim ise on terve mees, mistõttu neid segusid ei tarbi. Küll joob ta üldtugevdavaid teesid, näiteks «Energia teed», millest on saanud talu tuntuim kaup.

Eestiaegne lõikur

Mitu ravimtaime katavad üsna suure pinna. Ohtrasti on kummelit, nõmm-liivateed ja piparmünti. Viimase kohta ütleb Aivar Siim, et see parandab keskendumisvõimet ja lisab inspiratsiooni, rahustab ja parandab seedimist. Seda head joogitaime kasutatakse paljudes teesegudes.

«Liiati on see loov taim, mis avab teed uutele mõtetele ja värskele energiale. Kui jaanipäeval on ülemäära pidutsetud ja vägijooke pruugitud, mõjub järgmisel hommikul iseäranis hästi kange piparmünditee.

Teeb pea selgeks ja seedimise korda,» kinnitab Energia talu peremees.

Jaanipäeva eel oli talus mitu palgalist töötajat ametis kummeliõite ja piparmündi koristamisega. Kui saak oli põllult kätte saadud, laotati kummeliõied õhukese kihina kuivatisse, sama teed läksid hiljem piparmündilehed. Tõsi, need hakiti kõigepealt eestiaegse Franz Krulli tehasest pärit lõikuriga. Omal ajal töötati sellega käsitsi, aga hiljem pandi mootor peale.

«Sihka-sahka ja münti tuleb,» lausub Siim. Lõhn, mis seda tööd saadab, on tõeliselt mõnus. Nagu ka kummeliõite pehme aroom kuivatuspaigas.

Aivar Siim ütleb, et taimede jõusse on usutud juba pikki aastatuhandeid. Ning kui nendesse uskuda, siis on ka mõju suurem, nagu kõigel muul siin ilmas.

«Liivatee on pärimuse järgi õnne, armastuse ja elujõu sümbol. Vanasti käisid sõdalased enne sõtta minekut liivateevannis, see andis elujõudu ja tugevust. Vana-Roomas pandi samal põhjusel sõduritele kaela liivateepärg,» räägib ta.

Raudrohutee vabastab vanarahva jutu järgi negatiivsest energiast. «Vanasti pandi jaaniööl raudrohukimp maja ukse ette. See kaitses majaelanikke ülejäänud aasta haiguste eest,» jutustab Siim.

Taimed on Energia talu peremehe meelest elusorganismid nagu inimesedki, igal on oma energia ja vaimsus. Parim ravimtaimede korjeaeg on Siimu sõnul suvise pööripäeva paiku. Sel ajal nopitud taimedel on kõige suurem võim ja vägi. «Siis on kõige lühem öö ja pikim päev. Sel ajal on ka inimesed kõige rohkem väge täis,» nendib peremees.

Siim usub, et jõeäärne paik, kus on palju õhku ja päikest, sobib ravimtaimedele suurepäraselt. Liikvel on ka palju pääsukesi, kes on abihoonetesse pesasid teinud. See on Siimu meelest hea märk. Esiteks näitab see, et hooned on kindlad, ja teiseks toovad pääsukesed õnne. Pealegi aitavad nad põldudelt kahjureid ja sääski hävitada.

Juulis kerkib ökospaa

Töömees Kalev Leetberg on ametis saunavihtade vorpimisega. Need kuluvad marjaks ära siis, kui juuli lõpul kerkib jõe lähedale moodne puitehitis, kuhu tuleb ökospaa. Ka vihtade tegemiseks on pööripäeva aeg vanarahva hinnangul parim.

Ökospaas hakatakse Aivar Siimu jutu järgi inimestele rahvameditsiini võtteid õpetama. Alustatakse teoreetilise õppega ning seejärel antakse praktilisi näpunäiteid. Näiteks tehakse turba ja saviga saunaprotseduure. Omal kohal on kaseviht, mis on läbi aegade olnud hea abivahend liigesemurede, reuma ja nahahädade korral. Aeg-ajalt hakkab käima masseerija.

Alles aasta tagasi kerkis tallu uhke teemaja koos vaatetorniga. Viljandi ehitusfirma Pärlini meistrite töö oli filigraanne ja pälvis tunnustust ka arhitektuurivõistlusel. Teemajas on tehtud koosviibimisi ja seminare ning seal käivad ekskursioonid. Juulis on imelise vaatega paigas pidulik teetseremoonia, mis on osa Olustveres peetavatest pulmadest.

Äri läheb hästi

Aivar Siim rõõmustab selle üle, et ravimtaimede müük edeneb hästi. Mullu müügikäive tõusis. Just noorem põlvkond on asja vastu rohkem huvi tundma hakanud. Vanemad inimesed oskavad ise ravimtaimi korjata ja kasutada, neil ei ole neid enamasti poest otsida tarvis.

Energia talu ökoloogilised teesegud on tuntud terves Eestis. Need on müügil suurtes jaekettides Prismas, Selveris ja Rimis, aga ka enamikus apteekides.

Mõnel puhul on Aivar Siimu ravimtaimesegudest saadud abi eest ka isiklikult tänatud. Näiteks siis, kui väikeseõielisest pajulillest on olnud abi meestehädade puhul või kui imetava ema tee on rinnapiima eritust tõhusalt suurendanud.

Aasta tagasi õppis Siim usinasti hiina keelt ja pidas plaani oma teesegudega tolle kauge maa turgu vallutada. Tundub siiski, et selle mõtte elluviimine võtab loodetust rohkem aega.

Nüüd vaatab ta hoopis Vene turu poole. Hiljuti käis tema talus maad uurimas Peterburi teemaja pidaja. Siim usub, et sellest ideest võib asja saada, sest Venemaa turg on meile palju lähemal ning siinne eksootiline tee võiks idanaabritele huvi pakkuda küll.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles