Märg jaaniaeg säästab elusid

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei pöörab joobes juhtide tabamisele endiselt suurt tähelepanu.
Politsei pöörab joobes juhtide tabamisele endiselt suurt tähelepanu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Nii politseinikud kui päästjad tunnistavad, et vihmane jaaniaeg tähendab suuremat ohutust, sest purjus inimesed kipuvad siis vähem vette ja autorooli ning ka lõkked ei paisu ohtlikuks.

Kui päästjad on tööl tavapärases koosseisus, siis politsei on mobiliseerinud hulgaliselt korrakaitsjaid, kes juba 18. juunist jälgivad suure tähelepanuga nii jaanipeolisi kui autojuhte.

«Jaanipeod on meil kaardi peal ja kõik need on tähelepanu all,» kinnitas Viljandi politseijaoskonna juht Alvar Pähkel. Tema sõnul jõuavad politseinikud vähemalt mõneks ajaks iga avaliku jaanilõkke äärde pidutsejaid kontrollima.

Pähkli kinnitust mööda on tööle kutsutud tavapärasest rohkem patrullivaid politseinikke ning peopaikade kõrval jälgitakse teravdatult ka liikluses toimuvat.

Küsimusele, kas joobes juhtide ja raskete liiklusõnnetuste seos jaaniajaga on politsei statistika järgi müüt või tegelikkus, tunnistas Pähkel, et see on aastati erinev. «Mõnel aastal on kõik üsna rahulik, aga teisel aastal on nii traagilisi õnnetusi kui hulk joobes juhte.»

Päästeteenistuse pressiesindaja Marek Kiige sõnul on päästjatele jaaniaja ohud seotud vee ja tulega. Vihmane jaaniõhtu tähendab neile statistika kohaselt rahulikumat tööd.

«Lõkked ei paisu vihmaga väga suureks ning lendavad sädemed pole ümbrusele nii ohtlikud kui suure kuivusega,» selgitas ta. «Külma ja vihmaga ei tõmba inimesi ka ujuma.»

Politseinikele toob vihm vähem leevendust. Kõige hullem olevat selline jaanilaupäev, kui kogu päev sajab ning õhtul läheb selgeks ja soojaks. «Siis hakatakse õhtul viina jooma,» nentis Pähkel. Sooja ilmaga alustatakse joomist küll varem, kuid piirdutakse enamasti lahja alkoholiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles