Kurioosum: Võrkkiik uinutab kõige kiiremini

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õrnalt õõtsuv ase pakub parimat puhkust.
Õrnalt õõtsuv ase pakub parimat puhkust. Foto: Reuters

Genfi ülikooli uneteadlaste sõnul sobivad võrkkiiged uinakuteks paremini kui tavalised voodid. Kerge kiikumine aitab ajul kiiremini rahuneda ja tagab sügavama une, kirjutab «The Telegraph».

See avastus selgitab ka, miks laps uinub kiiresti, kui vanem teda kätel kiigutab. Samuti seda, miks eakad kiiktoolis ruttu magama jäävad.

Teadlased tegid vabatahtlikega katse, milles nad pandi võrkkiike. Katse näitas, et inimesed jäid kiiremini magama ja magasid sügavamalt kui tavalises voodis.

«Kiikumine aitab kähku magama jääda. Kuidas see aga aju tasandil töötab, on senini olnud mõistatus,» selgitas uurija Sophie Schwartz. «Meie uuringul oli kaks eesmärki: saada teada, kas kiikumine tõesti aitab kiiremini ja kergemini magama jääda ning kuidas see mõjutab aju.»

Katses osales 12 vabatahtlikku, kes said valida, kas nad magavad pärastlõunase uinaku õõtsuvas võrkkiiges või tavalises voodis. Katsealuste ajutegevust uuriti 45 minuti pikkuse une ajal elektroentsefalogrammi (EEG) abil.

Võrkkiige kerge liikumine pikendas sügava une aega, moodustades kogu une ajast üle poole. Uuring näitas ajus ka märke, mis viitasid, et võrkkiiges maganud katsealused puhkasid end tavapärasest paremini välja.

Uurijate sõnul aitavad tulemused neil leida viisi, kuidas veel efektiivsemalt unehäireid ravida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles