Põllumehed vallutasid Kazbeki mäe

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti põllumeeste grupp Kazbeki mäel.
Eesti põllumeeste grupp Kazbeki mäel. Foto: Erakogu

Viljandis asuv põllumajandussaadusi töötlev firma Farm Plant Eesti viis grupi oma kliente Gruusiasse, kus kolmel inimesele õnnestus vallutada Kazbeki mäetipp.

Farm Planti teatel jõudis nende grupist 8. juunil kell 13 teisel katsel 5047-meetrise Kazbeki tippu üks naine ja kaks meest. Ekspeditsiooni juhtis Eesti esialpinist Alar Sikk, kelle sõnul oli seekordne sooritus üks raskemaid Kazbeki tipuüritusi.

«Ilm oli äärmiselt vastuoluline. Kõigepealt öine tähistaevaromantika, siis lõikavalt tugev tuul ja lõpuks valge udu, mille tõttu meie tipuüritus baaslaagrist kestis kokku kuusteist tundi», kommenteeris tipu vallutamise kogemust Meelis Venno Härjanurme Mõisast. Lisaks Meelisele tõusid Kazbeki tipu Eve Riga osaühingust Rever ja Farm Plant Eesti müügispetsialist Andres Aus.

Ülejäänud Eesti põllumeestest koostatud grupp tegi kaasa tõusu 3000 meetri kõrgusele Kazbeki vahelaagrisse ning siirdus seejärel ringreisile Kahhethia regiooni.
«Gruusia põllumajandus on suuremalt jaolt ökoloogiline, nende suur potentsiaal on terve Euroopa üle ujutada mahetootmisega. Tõenäoliselt küll raha puudumise tõttu aga omamoodi on selles ka võimalusi,» arvas Rein Riga firmast Rever. «Minule isiklikult oli kõige vingem elamus ikka tõus Kazbeki vahelaagrisse 3000m kõrgusele!» kommenteeris Riga elamusi Gruusiast.

Mart Timmi Jaagumäe Talust ütles, et temal tekkis mäepiirkondade põllumeeste ees respekt, kui kuulis kuidas käib Kazbegi külas loomadele heinavarumine. «Heina niidetakse kõrgemalt ehk seal kus loomi enam ei karjatata. Kuivanud hein pannakse kärbistele ning oodatakse kuni lumi maha sajab,» kirjeldas ta nähtut. «Siis veetakse hein kõrgmäestikust valdavalt inimjõul käepäraste vahenditega ehitatud kelkudel alla külasse.»

Järgmine Farm Plant Eesti kliendireis algab 5. juulil ja sihtpunktiks on seekord Hispaania San Fermini festival, kus on kavas härjavõitluste hooaja avamine ja maailmakuulsad härjajooksud Pamplona kitsastel tänavatel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles