Hoiuraha puudega lastele

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mõni aeg tagasi kirjutasime autistist noormehest, kelle ema Sirve Samarüütel nägi vaeva, et puhkuse ajaks poega sobivasse hooldekodusse paigutada. Rahalist tuge ta selleks kusagilt ei saanud.

Nüüd on kodus hooldatavate puudega inimeste omastele puhkuse andmiseks esimene samm tehtud. Sotsiaalminister Hanno Pevkuri käskkirjaga eraldab ministeerium 989 805 eurot, et toetada raske või sügava puudega lastele mõeldud lapsehoiuteenust.
Ministri sõnul on kõigil raske või sügava puudega kuni 18aastastel lastel võimalik saada riigilt lapsehoiuteenuse ostmiseks toetust 371 eurot aastas.

«Kõik lapsevanemad, kes kasvatavad raske või sügava puudega last, võivad pöörduda riikliku lapsehoiuteenuse saamiseks omavalitsuse poole. Raha eraldatakse kolmepoolse lepingu alusel, kus osapooled on lapsevanem, omavalitsus ja teenusepakkuja. Lapsevanem ise valib endale sobiva tegevusloaga teenusepakkuja,» selgitas Hanno Pevkur.

Sirve Samarüütel kahjuks sellest rahast osa ei saa, sest tema laps on juba üle 20 aasta vana.

«Millegipärast ei mõelda sellele, et puudega lapsed saavad täiskasvanuks, aga probleemid ei ole sellega sugugi lõppenud. Abi on vaja ka edaspidi,» pani naine otsustajatele südamele.

Teine tõsine probleem on rehabilitatsiooniplaanide koostamine, mis praegu pakub pigem rahateenimisvõimalust komisjoniliikmetele kui tegelikku tuge abivajajatele.
Selles küsimuses andis sotsiaalminister «Sakalale» vastates samuti lootust, öeldes, et tõsine arupidamine on seljataga ja ümberkorraldused tulemas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles