Vilma veskikivi kolib Viimsisse

Sigrid Koorep
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi leivategu sümboliseeris 20 aastat Vilma hoone juures seisnud veskikivi, mis järgmisest nädalast kaunistab kunagise leivakombinaadi suuromaniku Arnold Kimberi koduaeda Viimsis.
Viljandi leivategu sümboliseeris 20 aastat Vilma hoone juures seisnud veskikivi, mis järgmisest nädalast kaunistab kunagise leivakombinaadi suuromaniku Arnold Kimberi koduaeda Viimsis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tegevuse lõpetanud Vilma leivakombinaadi kunagine suuromanik Arnold Kimber viib ettevõtte juures seisva veskikivi oma koduaeda Viimsisse.

«Kardan, et uus omanik, kes ta ka poleks, võib kivi prügimäele viia,» põhjendas Kimber rahnu asukohavahetust. «Ma ei mõista, miks ta peaks seal olema,» lisas ta.

Suur kivi, millel seisab kombinaadi nimi ja asutamis­aasta 1991, leiab väärika koha Kimberi 2000ruutmeetrises aias kõrge Eesti lipu masti juures.

«See on siin mulle mälestuseks ja ka teised Vilma töötajad, kes külla tulevad, saavad seda näha,» ütles Kimber.

Endine leivakombinaadi juht rääkis, et oli otsustanud veskikivi ära tuua juba siis, kui firma hakkas Oliver Kruuda juhtimisel allamäge minema.

«Mingit ööpimeduses viimist ei tule,» rõhutas Kimber. «Praegu on kivi euroalusel ja järgmisel nädalal transporditakse see siia.»

Arnold Kimber müüs 2004. aastal aktsiate kontrollpaki Oliver Kruuda Kalevi kommivabrikule. Praeguseks ei ole Vilmast enam midagi järel. Viimasena lõppes läinud aastal jahutootmine ja uksed sulges Vilma kaupluse nime all tuntud Kalevi šokolaadipood.

Kommipoe asemel on praegu kiirtoidukoht. Kimber ütles, et tema kui musta leiva propageerija vaatab kibedustundega, kuidas tema käe all tegutsemist alustanud Vilma majas müüakse nüüd hamburgereid. Samuti on tema sõnul häbilugu, et Viljandis pole oma leivatehast.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles