Tööandjad ei kipu palka tõstma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tööandjate keskliit vastas eilsetel läbirääkimistel eitavalt ametiühingute keskliidu ettepanekule tõsta töötasu alammäära alates 1. juulist 17 protsenti.

Tööandjate keskliidu teatel on nende uuringu kohaselt palgatõusuks valmis ainult kümnendik ettevõtteid ja sedagi poole väiksemas ulatuses.

«Võime esialgsete tulemuste põhjal väita, et neid ettevõtteid, kes oleksid valmis tõstma palku kümnel kõige suurema hõivega ametialal, on kõigest 10—15 protsenti. Ka need üksikud firmad ei ole nendel ametialadel nõus suurendama palka üle kümne protsendi,» ütles keskliidu juhataja Tarmo Kriis (pildil).

Tema sõnul tõstaksid ettevõtted praeguses olukorras töötasusid ainult majandustulemuste põhjal ning tuleb mõista, et palgatõusu ei saa nõuda lühiajaliste kasuminäitajate järgi.

Ühtlasi võib Kriisi jutu järgi ennustada, et madalama kvalifikatsiooniga töötajaid võib alampalga tõusu korral tabada töökoha kaotus.

Ametiühingud saatsid aprilli lõpul tööandjate keskliidule üleskutse alustada töötasu alammäära läbirääkimisi ja tegid ettepaneku tõsta alampalk alates juulist 325 eurole. Praegu on see 278.02 eurot.

Ametiühingute keskliidu juht Harri Taliga (pildil) tõi põhilise argumendina välja, et tuleb taastada alampalga ostujõud, mida elukalliduse tõus on viimastel aastatel märkimisväärselt vähendanud. «Oleme veendunud, et hinnatõus ja ka tootlikkuse tõus peavad väljenduma töötajate reaalpalga kasvus,» lausus ta.

Eelmise aasta alampalga läbirääkimistel pidasid tööandjad vajalikuks oodata töötasu alammäära korrigeerimisega senikaua, kuni majandus on kasvanud neli kvartalit järjest.

Taliga sõnul leppisid ametiühingud ja tööandjad eile kokku, et ametiühingute keskliidu esindajad kohtuvad septembri keskel tööandjate keskliidu volikoguga, et veel kord esitada ja selgitada oma argumente alampalga tõstmise vajalikkuse kohta.

Taliga ütles, et liit on valmis tööandjate volikogule tõestama, millist kasu saab Eesti sellest, kui siseturu ostujõud kasvab, see aga sõltub otseselt palkadest.

Ametiühingute keskliidu pressiteate põhjal peaks kavandatud kohtumine peetama sügisel, 14. septembril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles