Audemäe talus käisid kontrollijad

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Läinud nädalal jõudis «Sakala» veergudele lugu kassist, kes oli Eesti loomakaitse seltsile kuuluvas Audemäe talus omaette elades unarusse jäänud. Teisipäeval kohapeal käinud veterinaar- ja toiduameti esindajad ei leidnud midagi taunimisväärset.

Veterinaarkeskuse vanemspetsialist Tony Oijuland ütles, et Audemäe talust ei leitud ühtki hooletusse jäänud looma.

«Seal elas varem kaks kassi, kellest üks on nüüd surnud ja teine viidud Tallinna asenduskodusse, teisi loomi seal meie teada pole,» rääkis ta.

Läinud nädalal tuli ajalehele vihje, et Audemäel on juba mainitud kasside kõrval vabapidamisel veel teisigi ning mõni neist on seal ka oma otsa leidnud. Tony Oijulandi sõnul ei andnud miski sellele väitele kinnitust, küll aga võivad tema jutu järgi käia ümbruskonna hulkuvad loomad, keda meelitab toit, mida kord nädalas kasse hooldanud Raivo Kaljusaar kättesaadavasse kohta jättis.

«Minu arvates pole nüüd mõtet seda tegevust jätkata,» nentis Oijuland.

Eesti loomakaitse seltsi juhatuse liige Tania Selart kinnitas, et pärast kassi äratoomist toitu tallu enam ei viida. «Pole vaja teha sinna mingit hulkuvate kasside või metsloomade toitmise punkti,» sõnas ta.

Tania Selarti juures asenduskodus elav kass kosub. Sellele, miks loom vilinal hingab, pole veterinaar veel jälile saanud, kuid muudest hädadest hakkab kiisu paranema. «Panime talle nimeks Norsik, mis sobib hästi tema olemusega,» ütles Selart. Samuti lisas ta, et ka hingamishädaga tegeldakse edasi.

Pärast kassijuhtumi avalikkuse ette jõudmist tekkis lahkarvamus Eesti loomakaitse seltsi kunagise liikme Heiki Valneri ja praeguse juhatuse vahel.

Heiki Valner ei lepi juhatuse liikme Tania Selarti öelduga, et tema on Audemäe kinnistu majandaja, kel on voli sealsetes otsustes kaasa rääkida.

Valneri sõnul on talu loomakaitse seltsile pärandanud Edith Laiv määranud tema küll oma testamendi täitmise järele vaatama ning kaudselt tähendab see ka taluga kaasnenud kohustuste eest seismist ja sõnaõigust, kuid et pärandaja enda koostatud dokument pole juriidiliselt pädev, ei saa ta Audemäe eest vastutada.

«Minu võimuses on ainult asju avalikustada ja seda ma ka teen, kui selts peaks Edithi viimse tahte vastaselt tegutsema,» lausus Heiki Valner.

Eesti loomakaitse selts plaanib rajada tallu metsloomade taastuskeskuse. See on kulukas ettevõtmine, mis praegu käib veel suuresti annetustest elavale seltsile üle jõu.

ARVAMUS
Heiki Valner,
Eestimaa loomakaitse liidu juht

Notar ütles mulle, et kas või talu külastamiseks peab mul olema seltsi kirjalik luba, rääkimata seal majandamisest. Sellist luba pole mulle aga antud, sest loomakaitse seltsile olen persona non grata, kelle loomakaitselise tegevuse lõpetamist oodatakse pikisilmi.
Mulle on teada, et seltsi juhtkond konsulteeris juristidega ja
uuris, kuidas tühistada volitusi, mille Edith Laiv mulle andis. Paraku oli surija viimast tahet raske eirata. Mulle on tähtis, et inimesed teaksid: mina pole Audemäe pärija ega saa seal toimuvasse sekkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles