Medaliga lahkub koolist kolmkümmend noort

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maagümnaasiumi kuldmedaliga lõpetav Liisi Röömel naudib muretuid suvepäevi: eksamid on läbi ning lõpuaktuseni paar päeva aega. Eile veetis ta aega sõpradega õues koroonat mängides.
Maagümnaasiumi kuldmedaliga lõpetav Liisi Röömel naudib muretuid suvepäevi: eksamid on läbi ning lõpuaktuseni paar päeva aega. Eile veetis ta aega sõpradega õues koroonat mängides. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Tänavu on Viljandimaal viisteist noort, kes lõpetavad gümnaasiumi kuldmedaliga, ja sama palju hõbemedaliste. Kõik nad on palutud täna maavanema vastuvõtule väärtuslikke õpetussõnu kuulama.

Lisaks medalisaajatele on vastuvõtule oodatud kutsekoolide silmapaistvaimad lõpetajad ning parimad õppurid gümnaasiumidest, kus medaliste seekord ei ole. Maavalitsuse saali peaks kogunema 34 koolilõpetajat.

Maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna peaspetsialisti Rein Schihalejevi sõnul tervitab noori maavanem Lembit Kruuse. Seejärel on lubanud neile viimase klassijuhatajatunni anda põllumajandusminister, endine Viljandi maavanem Helir-Valdor Seeder.

«Soovime neile tublidele õpilastele pakkuda tavapärasest veidi intellektuaalsemat mõtisklust, mis puudutab nende tulevikku, Viljandimaad ja maailma laiemalt,» kõneles Schihalejev.

Tema sõnul on mitmel varasemal aastal seda tundi andnud praegune haridus- ja teadusministeeriumi asekantsler Kalle Küttis, kes on samuti pidanud Viljandi maavanema ametit.

«Enamasti on meil pärast neid sõnavõtte tekkinud noortega väga huvitavaid mõttevahetusi,» lausus peaspetsialist. «See on seltskond, kellega on põnev diskuteerida.»

Arv püsib stabiilsena

Rein Schihalejevi sõnul võib tänavuste tublide õppurite arvuga rahule jääda. Tema ütlemist mööda on maakonna medalistide arv püsinud stabiilne, kuigi kooliti on erinevusi.

Eelmisel aastal pälvis Viljandimaal kuldmedali 13 ning hõbemedali 17 noort.

«Need lõpetajad väärivad suurt tunnustust, sest medalit saada pole lihtne,» nentis Schihalejev.

Viljandi maagümnaasiumi kuldmedaliga lõpetav Liisi Röömel leidis samuti, et medalid ei ole oma sära kaotanud.

«Ei saa öelda, et mulle kuldmedal möödaminnes tuli, kuigi otseselt ma seda eesmärgiks ei seadnud,» rääkis ta. «Viimasel aastal isegi vältisin tulemustele mõtlemist, sest see oleks palju pinget tekitanud.

Hinded lihtsalt kujunesid niimoodi.»

Liisi Röömel tõdes, et palju sõltub võimetest: mõnel on lahtine pea, teisel tuleb aga hea tulemuse saavutamiseks kõvasti tuupida. «Seda ma küll ei ütleks, et medalid oma mõtte oleksid kaotanud — paljud ikkagi pingutavad selle nimel.»

Maagümnaasiumi lõpetav neiu pole veel otsustanud, mida ta edasi õppima läheb, kuid on kindel, et kuldmedali abiga on lihtsam kõrgkooli pääseda.

Noored väärtustavad

Kitzbergi gümnaasiumi lõpetav Gert Seegel lausus, et tema jõudis hõbemedalini vahelduva eduga.

«Mõnikord pidin päris kõvasti pingutama, aga teinekord läks vähe libedamalt. Niisama see medal ei tulnud,» tunnistas Seegel. Noormees soovis gümnaasiumi läbida võimalikult heade tulemustega. «Medal peaks mul nüüd sisseastumise lihtsamaks tegema. Plaanin minna Tallinna ülikooli, mõtlen ajaloo või koreograafia eriala peale,» rääkis ta.

Ka Gert Seegeli meelest ei jagata medaleid noortele sugugi asjata. «Need, kes kuldmedali saavad, on ikka väga palju ära teinud,» sõnas ta tunnustavalt. «Medal näitab seda, et inimene on pingutanud ja tal on töövõime, mida ta loodetavasti kasutab ka edaspidises elus.»

Eestis kehtiva korra järgi saab kuldmedali see gümnaasiumilõpetaja, kelle kõigi õppeainete kooliastme hinne on väga hea. Hõbemedaliga tunnustatakse gümnaasiumilõpetajat, kellel kuni kahes õppeaines on kooliastme hinne vähemalt hea ja ülejäänud õppeainetes väga hea.

TUBLID
Viljandimaa tänavused medalistid ja paremad õpilased.
• Kuldmedali pälvisid Ida Rahu, Diana-Katry Kornis, Aet Leesment ja Sigrite Laidmets Abja gümnaasiumist, Birgit Viru ja Reelika Maiste Kitzbergi gümnaasiumist, Karoliine Maidessoo ja Mirjam Põldsaar Jakobsoni gümnaasiumist, Kreete Jakobson, Liis Maisla ja Talvike Mändla Tarvastu gümnaasiumist, Grete Raba, Liisi Röömel ja Nele Sergejeva Viljandi maagümnaasiumist ning Kretel Allvee Paalalinna gümnaasiumist.
• Hõbemedali saavutasid Tõnis Liiber ja Kelian Luisk Abja gümnaasiumist, Kert Kahu ja Gert Seegel Kitzbergi gümnaasiumist, Liis Elmet, Marjut Jõgisoo ja Merly Mogilevtsev Jakobsoni gümnaasiumist, Helerin Mõttus Suure-Jaani gümnaasiumist, Keili Jermann, Kadri Markvart ja Taavi Põder Tarvastu gümnaasiumist, Cärol Kralla Viljandi maagümnaasiumist ning Egle Adams, Inga Järvekülg ja Hanna-Maris Vlastova Paalalinna gümnaasiumist.
• Oma kooli parimatena on tunnustusüritusele kutsutud Leanika Lippur Võhma gümnaasiumist, Toomas Kask Viljandi täiskasvanute gümnaasiumist, Diana Teemo Olustvere teenindus- ja maamajanduskoolist ning Julia Simanova Viljandi ühendatud kutsekeskkoolist.
Allikas: Viljandi maavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles