Viljandimaa kaunite kodude arv kahekordistus aastaga

Sigrid Koorep
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandimaa kauni kodu konkursil hinnatud Pärna talu pere oma kiigeplatsil
Viljandimaa kauni kodu konkursil hinnatud Pärna talu pere oma kiigeplatsil Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandimaal oli ilusate kodude kandidaate tänavu topelt rohkem kui eelmisel aastal. Kahe hindamispäeva jooksul valis komisjon 31 seast välja viis paremat ja esitas need «Kauni Eesti kodu» võistlusele.

Kodukaunistamise võistluse Viljandimaa komisjoni liikme Tiia Kallase sõnul muutis valiku langetamise eriti keeruliseks see, et objekte oli palju ja kõik olid ilusad.

Edukuse salavõtmena tõi Kallas välja lihtsuse. Poes müüdavad standardkaunistused on tema sõnul oma aja ära elanud. «Ma ei mõtle, et kalossi või kummiku sisse tuleks lilli istutada, aga lihtsad ja maitsekad aiad on võluvad.»

Kodukaunistamine on justkui Tallinna ehitamine

Viljandimaa viieteistkümnest omavalitsusest kümme esitasid 22 kaunist maa- ja linnakodu, kaks korterelamut ja ühe elamukvartali. Veel kandideerisid puhkemaja, külalistemaja, puhkeala, tootmishoone, külaplats ja vald.

Komisjoni esimehe Eva Sisaski tähelepanekut mööda on kodukaunistamise tase aastatega Viljandimaal ühtlaselt paremaks muutunud. Tema sõnul oli kandidaatide hulgas neidki, kes on varem üle-eestilist tunnustust pälvinud, näiteks Lusika talu Tarvastu vallas ja Pärna talu Suure-Jaani vallas.

Pärna talu peremees Ain Arula lausus, et maakondlik tunnustus tuli üllatusena, kuigi ta on kodukaunistajate vastuvõtul käinud ka president Arnold Rüütli ajal.

«Sellest ajast oleme rajanud maju ja haljastust, aga ega ta päris valmis saagi,» ütles Arula oma majapidamise kohta.

Ka hindamiskomisjoni liige Tiia Kallas sõnas, et kaunis kodu on nagu Tallinna linn, mida tuleb järjest ehitada.

Kuigi tema jutu järgi kuulevad hindajad tihti, et nad on tulnud liiga vara ja kõik ei ole veel nii hästi kui peaks, on pererahvas kõikjal olnud väga sõbralik ja rääkinud lugusid objektide valmimisest.

Ilusa kodu võlu peitub lihtsuses

Koduomanik Ain Arula kõneles, et majapidamise korrashoidmine on muutunud igapäevaseks ja kogu pere aitab ilusa ilme kujundamisele kaasa. «Tütar niidab ikka paar korda nädalas muru,» lausus ta. «Ja kui ilm vahepeal midagi ära rikub, on tegemist, et tagasi ree peale saada.»

Komisjoni esimees Eva Sisask kinnitas, et nagu varemgi, oli otsustamise juures üks määravaid tegureid stiilipuhas tervikpilt.

Pärna talu peremehe sõnul on aga kodus peamised mugavus ja hubasus, et perel oleks hea olla. «Pole mõtet üles punnida ja puhvida — endale peab sobima!» lausus Arula.

PAREMAD
Kodukaunistamise võistluse Viljandimaa komisjon tunnistas võitjateks ja esitas tunnustamiseks Eesti Vabariigi presidendile
• Ain Arula ja Seidi Kuldvere Pärna talu Taevere külas Suure-Jaani vallas
• Perekond Berzini Järvekalda kodu Karula külas Saarepeedi vallas
• Perekond Teearu Vabriku tänav 9 kodu Mõisakülas
• Kaavere külaplatsi Kolga-Jaani vallas (külaseltsi esindaja Mirja Keerup)
• Tarvastu valla (vallavolikogu esimees Aivar Kustavus, vallavanem Alar Karu).
Allikas: hindamiskomisjon

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles