Külm näpistas pisut

Aivar Aotäht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna hommikul olid põllud hallast valged.
Täna hommikul olid põllud hallast valged. Foto: Elmo Riig

Sooja sügisega ära hellitatud inimesed on pidanud paaril viimasel hommikul kogema külma, mis on toonud ühtlasi kaasa selle sügise külmarekordid.


Tõelise külmaga võrreldes jäävad need küll häbisse, aga ilmataat on alguse teinud. Täna hommikul mõõtis Viljandi ilmajaam selle sügise õhutemperatuuri miinimumiks -5,5 kraadi.



Kõige jahedamas õhukihis, kahe sentimeetri kõrgusel maapinnast langes temperatuur -6,8 pügalani.



Meteoroloog Ülle Murro ütles, et kõige külmem oli enne päikesetõusu, kella poole kaheksa paiku. Maapind oli samal ajal jõudnud külmuda kolme sentimeetri sügavuselt. Teist hommikut järjest tekkis Murro hinnangul keskmise tugevusega hall.



Mujal Eestis oli täna hommikul kõige jahedam Võrus, kus õhutemperatuur langes -6,4 kraadini. Kahe sentimeetri kõrgusel mõõtis Tiirikoja -9,7 kraadi.



Uue nädala alguseks lubab ilmateade õhutemperatuuri tõusu ligikaudu kümne kraadini ning ka ööseks ja hommikuks miinuskraade siis ette näha pole. Nädala teisel poole peaks minema jahedamaks, kuid tõenäoliselt jäävad plusskraadid püsima vähemalt reedeni.



Läbi aastate on novembrikuul õhutemperatuur kerkinud ka üle kümne soojakraadi ning langenud alla kahekümne pakasepügala.



Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi andmeil on novembrikuu külmarekord -26 kraadi, mille mõõtis Jõgeva ilmajaam 1951. aasta 16. novembril. Soojarekord on aga 15,2 kraadi, mille fikseeris Valga ilmajaam 1967. aasta 3. novembril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles