Taas särama löönud häärber avas elanikele uksed

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandimaa esimene erakätes eakatekodu keset Halliste alevikku seisvas häärberis on valmis elanikke vastu võtma.


Osaühingu Mulgi Häärber eakatekodu tahab kunagises linakaupmees Mathieseni majas memmedele ja taatidele pakkuda rahulikku vanaduspõlve veetmise võimalust.



Häärberis, mis ehitati möödunud sajandi algul ning läbis põhjaliku uuenduskuuri, ootavad elanikke 16 tuba, mis mahutavad 26 inimest. Kompleksi kuulub veel kaks hoonet, kuhu lisandub peagi 40 kohta.



Linakaupmees Mathiesen müüs oma maja 1912. aastal Peeter Pukale. Eesti NSV ajal kasutasid hooneid Abja masina-traktorijaam ning Halliste sovhoos. Tihti omanikke vahetanud ja tühjalt seisnud hoone elas kümmekonna aasta eest üle väikse tulekahju. Praeguseks näeb häärber välja samasugune kui kunagi eelmise sajandi algul. Ehituse projekteerija oli Loona Kikkas ja peatöövõtja osaühing Ecober.



Esimesi elanikke oodatakse sisse kolima kuu lõpul. Omanike kinnitust mööda on praeguseks broneeritud pooled kohad. Soovijaid on kõikjalt Eestist ning häärberi omanike üllatuseks on palju tallinlasi.



«Broneerijate hulgas on inimesi, kes on oma tulevikku paar sammu ette näinud, aga ka neid, kes soovivad oma vanemaid või vanavanemaid ümber paigutada,» rääkis Mulgi Häärberi juhatuse esimees Sirli Vadi.



Eakatele pakutakse üheseid, kaheseid ja kolmeseid tube. Igaühes on vannituba koos dušinurgaga. Personal on esialgu viieliikmeline.



Eakatekodus elamise ühe kuu hind jääb vahemikku 6500 — 12 000 krooni. Vadi rääkis, et veel käesoleval aastal valmib õuel teine maja, kus koha hind võib olla odavam.



Omanikud rõhutavad, et hinnaskaala on enam-vähem võrdne riiklike hooldekodude omaga.



«Maja põhitrump on, et see on renoveeritud vanas stiilis, siin on laudpõrandad ja tapeedid,» toonitas Vadi. «Hoones on soe, mõnus ja hubane. Oleme alates värvilahendustest teinud kõik, mõeldes eakale generatsioonile.»



Hoonele muinsuskaitselise ekspertiisi teinud Monika Rauba tunnistas, et silmale meelepärast on hoones ohtralt.



«Säilitatud on rohkesti ajaloolist substantsi,» oli Rauba rahul. «Näiteks algupärase  puidust keerdtrepi astmed on korralikult restaureeritud. Alles on palju vanu avatäiteid ning eksponeeritud muid huvitavaid detaile. Hoone on ka väljast korralikult renoveeritud. See on väga kiiduväärne.»



Kinnistu omanikfirma on osaühing Raja Holding. See kuulub pealinna ettevõtjale Raivo Tõnismaale, kes oli kogu ettevõtmise algataja.



«Maja oli algul üsna hullus seisukorras, kuid mul on tulnud taastada ka märksa halvemas seisus hooneid,» lausus Tõnismaa. Renoveerimise maksumust ei olnud ta nõus avaldama. Oma edasiste plaanide kohta ütles ettevõtja, et kui Viljandimaalt tuleb veel mõni huvitav pakkumine, võib ta selle ette võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles