Riigikohus vaagis mururiba niitmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium tunnistas eile osaliselt põhiseadusega vastuolus olevaks ja kehtetuks Tartu linnavolikogu määruse, mis kohustas teeäärsete kinnistute valdajaid hooldama lisaks kõnniteele ka kinnistu ja sõidutee vahele jäävat haljasala.

Kolleegium leidis, et ehkki kohaliku omavalitsuse korralduse seadus lubab kinnistu omanikule niisuguse koormise panna, on see teemaa puhul vastuolus teeseadusega.
Selle kohaselt korraldab teehoidu tee omanik ja kohalike teede eest vastutab valla- või linnavalitsus.

Sama seadus kohustab avalikult kasutatava tee omanikku hoidma see kehtestatud nõuetele vastavas seisundis. Need nõuded on kehtestatud majandus- ja kommunikatsiooniministri määrusega ning see sätestab ka rohu lubatud suurima kõrguse tänava eraldusribal ja teemaal tänavaäärsel haljasalal.

Riigikohus leidis, et teeseadus ei luba teemaa korrashoiu kohustust koormisena panna isikule, kes ei ole teemaa omanik. Vaid kinnistu kõrval teemaal asuval kõnniteel peab heakorratöid tegema kinnistu kasutaja.

Kohtuasi sai alguse Tartu linnas asuva kinnistu omaniku ja Tartu linnavalitsuse vaidlusest selle üle, kas esimene peab niitma oma kinnistu ja tänava vahele jäävat mururiba.

Linnavalitsus karistas kinnistuomanikku niitmiskohustuse täitmata jätmise eest rahatrahviga. Too vaidlustas trahvi maakohtus, kes jättis niitmiskohustust sätestava määruse kohaldamata, sest see oli põhiseadusega vastuolus. Järgnes põhiseaduslikkuse järelevalve menetlus riigikohtus.

Tartu linnavolikogu võttis kõnealuse määruse vastu 2002. aasta sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles