Varakult saabunud kuumalaine näitas iseloomu

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika

Hiljuti lõppenud kuumalaine kergitas keskmise õhutemperatuuri Viljandi kandis normist palju kõrgemale.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi ilmavaatluste osakonna spetsialist Anu Sepp ütles, et Viljandi ilmajaam arvutas juuni esimese kümne päeva keskmiseks õhutemperatuuriks 20,6 kraadi.

Aastakümnete jooksul on selle aja normiks kujunenud vaid 14,7 pügalat.

Üle 25 soojakraadi kerkis õhutemperatuur Viljandis mai lõpust alates üheteistkümnel päeval, tipnedes 30,5 pügalaga 7. juunil. Varem on sel kuupäeval aga soojemgi olnud: 1988. aastal 31,2 kraadi.

Sepp lausus, et kuupäeva kuumarekord kukkus Viljandis päev varem, kui õhusoe nii kõrgele ei tõusnudki. Nimelt oli 6. juunil sooja 28,1 kraadi ehk 0,1 pügalat enam kui eelmisel tipphetkel 1988. aastal.

Viljandi juunikuu soojarekord jäi aga vääramatult püsima: 1956. aasta 8. juunil mõõtis ilmajaam siin 31,8 kraadi.

Küll näiteks sai uue kuurekordi Ristna Hiiumaal. 1972. aasta 28. juunil mõõdetud 28,7 kraadi asemel on jaanikuu vastne kuumatipp seal nüüd 29,1 kraadi.

Kõige kõrgemale ehk täpselt 31 kraadini kerkis õhutemperatuur möödunud kuumalaine ajal Pakril. See on seal ka uus juuni soojarekord, eelmine oli 0,4 pügala võrra madalam ja pärines 1995. aasta 14. juunist.

Maapinnal päikese käes kuumenes õhk Viljandi ilmajaama vaatlusplatsil 52,7 kraadini ja Pärnus Eesti maksimumina 56,2 kraadini. Mõlemad näidud registreeriti 11. juunil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles