Keset linna laiub tükike heinamaad

Sigrid Koorep
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köleri puiesteel põlvini kõrguvast heinast pääseb läbi vaid mööda kitsast jalgrada.
Köleri puiesteel põlvini kõrguvast heinast pääseb läbi vaid mööda kitsast jalgrada. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandis endise vangla lähistel on muruniitmine unarusse jäänud ning Köleri puiestee lehiste alleel lokkab suisa poole meetri kõrgune hein.

Köleri puiesteel elav Arvo Rebane rääkis, et tema kodutänava ääres oleks justkui korralik karjamaa ja neli-viis päeva tagasi lendas seal võililletutte kui lund.

«Üks kord on sel kevadel niidetud ja see oli juba poolteist kuud tagasi,» lausus Rebane.

Linnavalitsuses majandusameti hangete spetsialist Kaidi Braun, kes valvab haljastute hooldustööde järele, ütles, et eelmisel nädalal sai töövõtja, osaühinguga Kesklinna Pargid  Köleri puiestee niitmata heinast räägitud. «Kindlasti on aga välistatud, et seda ala hooldatakse samal tasemel kui kesklinna parke,» sõnas ta.

Kesklinna Pargid hooldab linna haljastuid esimest aastat. Braun selgitas, et niitmistööd pole Viljandis korraldatud kordade arvu, vaid taseme järgi, kõigis piirkondades ei kehti ühesugused nõuded ja kui varem on mõni linna lepingupartner rohkem teinud, ei tähenda see, et nii jääb alatiseks.

Kesklinna Parkide Viljandi haljastuse projekteerija Ursula Mikkor lubas, et täna hommikul alustatakse Köleri puiesteel niitmist.

«Üldine reegel on 20 sentimeetrit,» ütles ta rohu pikkuse kohta ja lisas, et niites võetakse arvesse ka ilma, kasvamise kiirust ja muid olusid.

Mikkor tõdes, et allee oleks tulnud korda teha juba reedel, aga hansapäevade tõttu oli kogu tähelepanu teisel piirkonnal. «Kui linn on külalisi täis, on kesklinna haljastus kindlasti tähtsam,» lausus ta.

Johann Köleri fondi juhatuse liige Aate-Heli Õun meenutas, kuidas ta oli möödunud aastal linnavalitsust kiitnud selle eest, et Köleri puiestee on korda tehtud.

«Talvel pidasin hinges vastu, et lehiste juurde kuhjati suured lumehanged, sest kuhu seda lund panna,» kõneles ta. «Tänavu, Köleri 185. sünniaastapäeval võiks linn selle sündmuse kui lipuga lehvitada, aga niitmata ala annab just vastupidise sõnumi.»

Viljandi abilinnapea Rein Triisa ütles, et kuigi mõnes kohas tuleks haljastuse hooldajatel kiiremini tegutseda, pole linnas niitmise koha pealt pilt kokkuvõttes hull.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles