Kunstimuuseumi eestvedaja viimane lootus on riigikogu

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lootusrikas aeg mõni aasta tagasi. Mark Soosaar (pildil koos Reiu Tüüri ja Edward Lucie-Smithiga) on toonud Viljandisse uue kunsti muuseumi majja järjekordse näituse ning rahvusvahelise dokumentaal- ja antropoloogiafilmide festivali filmid.
Lootusrikas aeg mõni aasta tagasi. Mark Soosaar (pildil koos Reiu Tüüri ja Edward Lucie-Smithiga) on toonud Viljandisse uue kunsti muuseumi majja järjekordse näituse ning rahvusvahelise dokumentaal- ja antropoloogiafilmide festivali filmid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Läinud nädalal saatis Mark Soosaar «Sakala» kultuuritoimetusele pessimistliku kirja, teatades hansapäevadeaegsest näitusest Linnu tänav 4 majja kavandatud muuseumis.

«Tundub, et tuleme Viljandisse oma luigelauluga, milleks on kahepäevane näitus Linnumaja esimesel korrusel eeloleval laupäeval ning pühapäeval,» kirjutas Soosaar. «Teisele korrusele me enam inimesi kutsuda ei saa, sest hoone seisund on sedavõrd halvenenud. Ja avariilises hoones suuremate kunstinäituste korraldamine ilma igasuguse perspektiivita Viljandisse kunstimuuseum rajada on kaotamas mõttekust.»

Muuseumi juht oli saanud kultuuriminister Rein Langilt tõrjuva vastuse, mis tema sõnul väljendab riigi distantseerumist muuseumi rajamisest Viljandisse. Sama oli minister öelnud Pärnu uue kunsti muuseumi kohta «Pärnu Postimehele».

«Mis teha. Viljandi kaotas kino ning kaotab ka rahvusvahelise renomeega kunstimuuseumi saamise võimaluse,» nentis Soosaar.

Mis siis ikka saab otse raekoja kõrval paiknevast hoonest, mis hakkab üha enam tondilossi meenutama?

Viljandi linnapea Loit Kivistik ütles uue kunsti muuseumi teemat kommenteerides, et praegu ei ole linnal selle remontimiseks raha ning muuseumi valmis ehitada pole linn lubanudki.

Mark Soosaar lootis lõviosa ehitamiseks kuluvast summast saada eurotoetusena, kuid Ettevõtluse Arendamise sihtasutus jättis kunstimuuseumi rahata. Seni on muuseumi rajamist  põhiliselt toetanud Viljandi linn, andes kahe aasta eest hoone renoveerimisprojekti koostamiseks ligi 100 000 eurot.

Viljandil ei ole raha

«Mark Soosaar taotles muuseumi väljaehitamiseks raha, aga ei saanud ja praegu kõik seisab,» rääkis linnapea. «Viljandil neid kümneid miljoneid eurosid ei ole. Kui asja eestvedaja saab kõrvalrahastust, siis me muidugi hüppame paati ja aitame kaasa.»

Ta ütles, et Mark Soosaarele on antud hoonestusõigus 2013. aastani ja seni ei ole linn Linnu tänav 4 majaga võimalik midagi ette võtta. Tema sõnul ei saa väita, et hoone hoogsalt laguneb, sest aknad on ees ja katus peal. Paarist nurgast siiski sajab läbi.

Küsimusele, kas vastab tõele teave hoovimaja Linnu tänav 4a rentimisest motoklubile, vastas linnapea jaatavalt.

«Linn on andnud Mark Soosaarele loa hoonet edasi üürida. Tõepoolest olen mina see, kes soovitas sinna motoklubi Eagle Riders Estonia MC. Nad tulid klubile ruume küsima ja mõtlesin, et miks mitte.

Vähemalt hoiavad hoone korras ning toovad linna natuke vaheldust ja elevust, kui siia oma üritustele kogunevad,» kõneles linnapea.

Ta toonitas, et tegemist pole gaasi põhja keeravate ja kumme kõrvetavate noorte uljuritega, vaid soliidsete meestega, kes ei tohiks oma klubi üritustega linnakodanike rahu häirida.

Mark Soosaar ei ole motoklubiliste vastu. «Lepingu sõlmime nendega nii kauaks, kuni selguvad meie kunstiprojekti rahastamise võimalused,» lausus ta.

Tulevikulootus on õhkõrn

Mark Soosaar leiab, et kui Pärnul ehk oleks jõudu kunstimuuseum välja ehitada, siis Viljandil ei ole seda kindlasti. Soosaar rääkis, et uute taotluste tegemise korral ei ole võimalik raha saada enne 2015. või 2016. aastat.

«Meie oma muuseumiga ei saa jääda ootama 2015. aastat, et äkki siis on uus minister, kes meid toetab. Praegune pooldab Pärnu sõudebaasi ehitust,» ütles ta ja lisas, et kogu lootus on riigikogul, kes saab eelarvesse muudatusi teha. Ta on saatnud kirja ka muuseumi ideed toetanud endistele Viljandi linnapeadele Peep Arule ja Kalle Jentsile, kes on praegu riigikogus.

«Meil on kaks suurt kohustust, mida jagame Eesti riigi ja Viljandi linnaga. Esiteks renoveerimisprojektile kulutatud kaks miljonit krooni, millest Viljandi maksis kolmveerandi. Maksumaksjatel on õigus küsida, miks see raha kulutati, kui rohkem midagi ei toimu. Teiseks on meil suur rahvusvaheline kohustus hoida ja arendada soliidset kunstikogu, kuhu üle maailma tuntud kunstnikud on annetanud oma originaalteoseid,» selgitas Mark Soosaar.

Kui muuseumist asja ei saa, tuleb selle nõukogu kokku ja otsustab, kas teosed antakse edasi mõnele teisele asutusele või tagastatakse kunstnikele. Soosaar peab tõenäolisemaks teist varianti.

Küsimusele, mis saab veel tükk aega tema käsutuses olevast Linnu tänav 4 majast juhul, kui muuseumi tarvis raha ei leita, vastas Mark Soosaar, et siis on see linna asi, aga vaevalt võib tunda uhkust raekoja kõrval seisva õnnetusohtliku maja üle, millest juba nüüd tuleks kolm neljandikku ekspertiisiaktide põhjal lammutada.

Hoovipealsel majakesel näib praegu pisut paremini minevat. Motoklubi Eagle Riders Estonia MC esindaja Peeter Karma ütles, et mingit rataste remondibaasi Linnu tänavale ei tehta.

«Käime koos korra nädalas, talvel üle nädala, arutame oma asju ja plaanime uusi üritusi. Rattad jäävad kindlasti maja ette,» rääkis ta. Tallinna meestel on oma klubiruumid pealinnas, nüüd on need ka Viljandi filiaalil, kuhu kuulub 11 mootorratturit.

Kaheks aastaks sõlmitud rendileping uusi töid tegema ei ahvatle, aga maja hoitakse korras ja kui vaja, tehakse ka remonti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles