Promenaadi raamib kole tagahoov

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui ehitajad promenaadil töö lõpetavad, saab jalakäijatele rajatud osa küll kauniks, kuid Tartu tänava poolsete majade tagune jätab koleda mulje.
Kui ehitajad promenaadil töö lõpetavad, saab jalakäijatele rajatud osa küll kauniks, kuid Tartu tänava poolsete majade tagune jätab koleda mulje. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandi kesklinna loodava promenaadi ääres haigutab praegu räämas tagahoov, kuid abilinnapea sõnul võib vähemalt loota, et see tehakse korda.


Enam kui pool kuud tagasi lõhkusid kaks Arkaadia promenaadi äärde jääva krundi omanikku maha punastest tellistest kivimüüri, mis oleks planeerijate hinnangul moodustanud konkreetse tänavajoone. Nüüd avaneb jalakäijate teel kõndijaile vaade A&G rõivakaupluse ja kangapoe korratu ilmega tagahoovi, millest osa on üles kaevatud.

«Kindlasti on see halb, kui olukord jääbki selliseks nagu praegu,» nentis abilinnapea Rein Triisa. Samas avaldas ta lootust, et ehk muudavad majaomanikud ümbruse kauniks.

A&G rõivapoe krunt kuulub kohalikule ettevõtjale Raivo Riisale. Planeeringute järgi võiks ta sinna ehitada ühekorruselise hoone, kuid seni pole teada, kas ta ehituse tõepoolest ette võtab.

«Sakala» küsimusele, kas maja on kavas ehitada, vastas Riisa, et ei viitsi sel teemal kõnelda.

Paar nädalat tagasi oli ettevõtja abilinnapea Rein Triisale lubanud lähiajal tagahoovi korda teha ning ehitusele mõtlema hakata ehk kevadel.

«Minule rääkis ta, et võttis telliskivimüüri endapoolse osa maha sellepärast, et selle küljes asusid vanad kuurid, mille sügise saabudes olid vallutanud kodutud,» vahendas abilinnapea.

Triisa sõnul võiks Arkaadia aed muutuda kavandatust isegi kaunimaks, kui tagahoov korda tehtaks.

Esialgu pole siiski loota, et aia äärde võiks kerkida madal maja, mis looks korraliku tänavajoone. Linnavalitsus on küll kehtestanud ala planeeringu, kuid projekteerimistingimusi või ehitusluba pole ettevõtja raekojast palunud.

Et mõnekümne meetri pikkune punane kivimüür ulatus üle kahe kinnistu, ei jäänud ka teisel omanikul Viljandi tarbijate ühistul üle muud kui müürijupp maha lammutada.

Viljandi tarbijate ühistu haldusjuhi Margus Toomla sõnul lõpetati lihtsalt naabri alustatud töö, sest poolik müür oleks jätnud veel halvema mulje. Tarbijate ühistule kuuluvalt kinnistult paistab nüüd jalutajatele lagunenud kuur.

Margus Toomla sõnul olid nii Arkaadia aeda uute ärihoonete ehitajad kui tarbijate ühistu tahtnud suvel kuuri lammutada, kuid eri nõuete tõttu ei luba seda ei linnavalitsus ega muinsuskaitse.

«Tahame hoovi ära koristada, kuid praegu oleme jõu suunanud Viiratsi kaupluse ehitamisse,» selgitas Toomla.

See tähendab, et 15. novembriks, kui linnavalitsus Arkaadia aia valmis saab, on tarbijate ühistu hoov endises seisus. Samuti pole ettevõttel Toomla sõnul veel selget ideed, mida teha vana kuuriga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles