Audemäe talu kiisu saab ravi

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Audemäe talu kass
Audemäe talu kass Foto: Erakogu

Eilses «Sakalas» oli lugu sellest, kuidas Eesti loomakaitse seltsi talust pärit kass pälvis naabrite tähelepanu alatoitunud ja kehva väljanägemisega. Veterinaari hinnangul pole kassi seisund selline, et oleks põhjust teda magama panna.

Loomakaitsjad, kes olid saanud kassi kaasa neile pärandatud Audemäe taluga, pidid kandma hoolt ka endisest perenaisest maha jäänud lemmikute eest. Kui enamik kiisusid olid endale seltsi ja Pärnu kodutute loomade varjupaiga abiga uue kodu leidnud, siis eilse loo neljajalgne peategelane otsustati jätta vanasse elukohta.

Eesti loomakaitse seltsi juhatuse liikme Tania Selarti sõnul ajendas sellist otsust tegema asjaolu, et kassi vilets väljanägemine, vanus ja seisund oleksid saanud takistuseks uue peremehe leidmisel ning looma oleks varjupaigas oodanud tõenäoliselt magamapanek.

Päris hüljatult kass talus ei elanud, kohalik hooldaja käis teda toitmas ja vaatamas kord nädalas. Samuti oli selts teinud toona veterinaari juures kõik toimingud, mida kassipidajalt eeldatakse.

Omapäi elava kassi seisund oli selle nädala alguseks siiski silmatorkavalt viletsaks muutunud. Pärast seda, kui naabrid olid sellest teada andnud, viisid seltsi loomakaitsjad kiisu asenduskodusse ja korraldasid talle põhjaliku arstliku läbivaatuse.

«Kass on kõhetu, mis võib olla tingitud sisemistest parasiitidest, kuid veterinaari sõnul ei ole mitte mingisugust alust looma magama panna,» andis Tania Selart teada.

Loom on hädas ka väliste parasiitidega. Esmase pahalastetõrje sai ta eile.

«Samuti võeti vereproov, tehti röntgenipilt kopsudest, võeti analüüsid võimalike viirushaiguste avastamiseks ja nii edasi,» loetles seltsi esindaja protseduure.

Et kiisul olid juba varem hingamisraskused, võeti proovid mõlemast ninasõõrmest ja hingamistorust. «Röntgen näitas, et kopsud olid puhtad ja korras,» kinnitas Selart.

Viirushaigusi loomal polnud. Bakterioloogilise analüüsi tulemused selguvad mõne päeva jooksul. Et kassi veres olid põletikunäitajad, määrati talle antibiootikumikuur. Veterinaari hinnangul võib põletik olla tingitud parasiitidest.

Praegu viibib loom Tania Selarti kodus, kuhu ta jääb paranemiseni. Asendusperenaise sõnul on kiisu küll pelglik, kuid hakkab tasapisi kohanema. Mis temast edasi saab, otsustab selts pärast ravi lõppu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles