Lapsevanemate ühine kiri viis Saarepeedi koolijuhi ametist

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neli aastat Saarepeedi kooli ja lasteaeda juhtinud Enna Tikas kaotab töö juulis, sest tema vastu pöördus suur osa koolis käivate laste vanematest.
Neli aastat Saarepeedi kooli ja lasteaeda juhtinud Enna Tikas kaotab töö juulis, sest tema vastu pöördus suur osa koolis käivate laste vanematest. Foto: ELMO RIIG /montaaž

Saarepeedi vallavanem Salme Koplikask tuli vastu 40 inimese soovile vahetada välja kohaliku kooli direktor ja ütles neli aastat koolijuhina töötanud Enna Tikasele koha üles.

Aprillis jõudis vallamajja Saarepeedi koolis ja lasteaias käivate laste vanemate ning mõne vilistlase umbusaldusavaldus praeguse kooli direktori Enna Tikase vastu. 40 inimese allkirjaga kirjas heideti  Tikasele ette direktorile vajalike juhiomaduste puudumist ning paljude lapsevanematega konflikti sattumist.

Kirja esitajad lubasid lapsed teise kooli viia

Saarepeedi vallavanema Salme Koplikase sõnul ei jäänud tal muud üle kui Tikas oma kohalt vabastada, sest lapsevanemate ultimaatumis oli ränk ähvardus. Nimelt lubas osa neist senise koolijuhi jätkamise korral oma lapse mõnda linnakooli panna.

Koplikase selgituse kohaselt on vallal õppeasutust äärmiselt raske ülal pidada, sest õpilaste vähesuse tõttu annab riik raha vaid seitsme klassi tarvis, kool aga töötab üheksaklassilisena.

«Kahe klassi õpetaja palgaraha koos maksudega maksame valla eelarvest,» lausus vallavanem.

Sel õppeaastal käis Saarepeedi koolis 77 last. Järgmisel nädalal lõpetab 12 last üheksanda klassi ning praeguste andmete järgi lisandub sügisel kooli viis last, seega on vallale tähtis iga õpilane.

Nii koostas vallavanem käskkirja, millega öeldi Enna Tikasele tema tööleping üles. Põhjusena kirjutas ta käskkirja paragrahvi, mille kohaselt on Tikas põhjustanud kolmanda isiku usaldamatuse tööandja vastu. Kolmas isik on siinkohal lapsevanemad.

Enna Tikas enda ümber toimuvat «Sakalale» kommenteerida ei soovinud. Oma sõnade järgi pole ta lapsevanemate ja vilistlaste kirja näinud ega saa selle kohta arvamust avaldada. Tikas viitas aga võimalusele, et võib töölepingu ülesütlemise kaevata töövaidluskomisjoni. Vallavanema käskkirja järgi on ta ametis 3. juulini.

Lapsevanem: Tikas ei sobi juhiks

Nelja aasta eest kooli hoolekogu liikmena Enna Tikase direktoriks nimetamise poolt hääletanud lapsevanem Jana Hunt sõnas, et aastate jooksul on lapsevanemad pidanud tunnistama Tikase sobimatust juhiks.

Hunt toonitas, et vanemate umbusaldusavaldus pole mõeldud Tikase vastu isiklikult. «Ma usun, et inimese ja kunstiringi juhina on ta suurepärane.»

Nagu vallavanemale saadetud kirjaski, nimetas Hunt Tikase suurimaks puuduseks tahtmatust tegelda kooli probleemidega. «Ei saa öelda, et meil oleks mingi üks suur mure, pigem on palju väikseid,» sõnas lapsevanem.

Ühe peamise probleemina tõi Hunt välja koolivägivalla ilmingud, millest direktor on mitme vanema arvates mööda vaadanud.

«Tal polnud õpilaste seas autoriteeti ning seetõttu valitses koolis korralagedus,» lausus Hunt.

Kui Enna Tikas 2007. aastal Saarepeedi kooli direktoriks valiti, sai tema esimeseks ülesandeks kooli ja lasteaia ühtse juhtimise alla viimine. Ühe lasteaias käiva vanema meelest pole ta selle tööga aga hakkama saanud ning seetõttu on lasteaed jäänud vaeslapse ossa.

«Infovahetus lasteaia juhtkonna ja vanemate vahel on äärmiselt puudulik,» rääkis lapsevanem. «Läinud suvel kuulsime seda, et lasteaed pannakse kaheks kuuks kinni, alles kaks nädalat enne sulgemist.»

Vallavanem Salme Koplikase sõnul kuulutatakse lähiajal välja konkurss uue direktori leidmiseks.

Enna Tikas sai koolijuhiks 2007. aastal, kui vallavalitsuse komisjon eelistas teda ühe häälega endisele pikaaegsele direktorile. Toona põhjustas komisjoni otsus õpetajate suure pahameele ning mitu neist lahkus aasta jooksul koolist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles