Haiged saavad teavet

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuu algul avati uus patsiendiinfo veebisait psoriaas.ee, kust leiab põhjalikku teavet enim levinud mittenakkava nahahaiguse psoriaasi kohta.

Kodulehele on koondatud suur hulk psoriaasi puudutavat informatsiooni ja selle kaudu saab soovi korral ka arstile küsimusi esitada. Juunis vastab neile nahaarst Kristi Abram Tartu ülikooli kliinikumist.

Psoriaasihaigeid kummitab lisaks haigusest tingitud vaevustele tihti ka psühholoogiline pinge, sest haigus on silmaga nähtav ja tihti inimesed ei tea, et see ei ole nakkav. Seepärast on väga oluline muuta ühiskonna suhtumist sellesse keerulisse haigusesse ja sellega seotud arusaamu.

Psoriaas ehk soomussammaspool on krooniline mittenakkav põletikuline nahahaigus, mille puhul tekivad nahale punetavad valkjate kettudega kaetud sõlmekesed. Need võivad sügeleda ja olla valulikud.

Psoriaasi tuleb ette küllaltki tihti: 2-3 protsendil inimestest, meestel ja naistel võrdse sagedusega. Eestis põeb seda ligi 42 000 inimest. 10—30 protsendil psoriaasihaigetel esinevad ka küünte muutused.

Psoriaasi ei osata välja ravida, kuid õige hooldamise ja ravimite abil saab haigusnähte kontrolli all hoida. Raviga saavutatakse lööbevabad perioodid ja parandatakse elukvaliteeti. Kõige uuem meetod on bioloogiline ravi, mida rakendatakse ainult juhul, kui teised moodused ei ole andnud tulemusi või on vastunäidustatud.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles