Viljandist saab särgi otsekui menubändil

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eve Rahno-Kotsari maalitud ketsidel on parema ja vasaku jala jaoks ise nägu — et pooled sassi ei läheks.
Eve Rahno-Kotsari maalitud ketsidel on parema ja vasaku jala jaoks ise nägu — et pooled sassi ei läheks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandis Tallinna tänava salongis valmivad Tuhalaanest pärit kunstniku Eve Rahno-Kotsari käe all ainulaadsed rõivad. Meie linnapildis neid esialgu näha pole, sest interneti kaudu äri alustanud maalija looming on rännanud kaugemale.

Tartust pärit Eve Rahno-Kotsar pole kunsti õppinud. «See on loomulik anne,» sõnas ta.
Noor naine soovis küll oma tehnilisi oskusi lihvida ühes kunstikooli nime kandvas asutuses, ent paraku ei vastanud see tema ootustele. «See ei olnud õppeasutus, vaid pigem maalivate eakate prouade klubi,» kirjeldas ta.

Praegu teeb Rahno-Kotsar enamasti akrüülmaale ja joonistab. «Akvarellis olen veel nõrk ja õlimaali pole teinud,» vaagib ta oma oskusi.

Enesetäiendamise mõtteid pole nelja poja ema maha matnud ja tal on plaan jõuda isikunäituseni. Praegu on Rahno-Kotsari tööd üleval Tartus Jaani kirikus koos Inge Saare fotode ja Merike Lätte maalidega.

Viljandis stuudio avamine sai teoks tänu juhusele.

«Mullu jaanipäeval sattusin Tuhalaanes lastele näo­maa­linguid tehes vestlema Monika Kuzminaga ja nii see mõte arenema hakkaski,» jutustas Rahno-Kotsar, kuidas koostöö mainitud poepidajaga alguse sai.

Esimesed kliendid on mai keskel avatud salongi üles leidnud. Juhuslikke sisseastujaid pole palju, enamasti on tulijal kindel soov.

On rahule jäänud

«Kuuldus on liikunud inimeselt inimesele,» lausus Rahno-Kotsar stuudio  reklaamimisest. Oma tegemisi tutvustab ta ka suhtluskeskkondade kaudu. «Facebook on info levitamiseks asendamatu kanal,» sõnas ta.

Umbes aasta jagu rõivaid kaunistanud kunstnikule ei meenu ainsatki juhtumit, kui klient poleks tema tööga rahule jäänud. «Tagasiside on mulle väga tähtis ja õnneks on see alati hea olnud,» jätkas ta.

Iga kord tööd üle andes valdab autorit siiski ärevus, kas klient jääb rahule. «Salongi
eelis netitellimuste ees ongi see, et saab silmast silma suhelda.»

Kunstniku ütlemist mööda aitavad inimese kõnemaneer ja kogu olemus jõuda äratundmisele, mis peaks talle sobima. Ebameeldivaid üllatusi on aidanud ära hoida seegi, et kliendid on olnud kunstniku stiiliga kursis: internetis välja pandud albumisse on talletatud kõik tööd.

Mis saab aga siis, kui tulemus sugugi tellija ootustele ei vasta? «Eks me siis proovi kokkuleppele jõuda: näiteks võin uue töö teha ja teise poodi müüki panna,» vastas maalija.

Bändide särgid

Oma rõivaeset, kuhu peale pilt kanda, ei pea tellijal ilmtingimata kaasas olema, selle võib soetada ka kunstnik. Küll aga paneb ta tellijatele südamele, et toode oleks kvaliteetne.

Spetsiaalsete tekstiilivärvidega ka jalanõusid kujundanud maalija kinnitab, et ennem lähevad läbi ketsid, kui pilt neilt maha kulub. «Olen seda oma poegade abil tõestanud,» lisas ta.

Tellimuse ooteaeg on erinev: töö võib valmida päevaga, kuid järjekorra puhul on kulunud ka nädal. Keskmiselt võtab ühe T-särgi ilmestamine aega neli tundi. Kunstniku sõnul ei soovi isikupäraseid rõivaid ainult naised. «Meil on väga edevaid mehi,» ütles ta muiates.

Ehkki Eve Rahno-Kotsari lemmikmotiiv on voogavate juustega naised, ei pea ta paljuks maalida karmimaid pilte. Ta on kujundanud bändide T-särke. Näitena mainib ta praegu menukat Outloud­zi.

Ehkki Eve Rahno-Kotsar peab ennast üpris vabameelseks inimseks, keda kummaliste soovidega naljalt üllatada ei õnnestu, on ta korra tellimusest keeldunud. «Ma polnud nõus maalima särgile haakristi,» sõnas ta.

ARVAMUS

MONIKA KUZMINA,
kaupluse Armina Woman pidaja

Tahame jõuda selleni, et kaupluses oleks väljas ka Eve Rahno-Kotsari rõivakollektsioon, et aga alla kümne eseme ei saa kollektsioonist rääkida, võtab see aega. Seni on kõik valminud tööd kohe ühekaupa maha müüdud. Kollektsioon annaks loomingust kindlasti parema ülevaate.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles