Kolinakkust on lihtne vältida

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Irina Dontšenko
Irina Dontšenko Foto: Erakogu

Alates mai teisest nädalast on Põhja-Saksamaal täheldatud Escherichia coli nakkuse järsku tõusu. Selle puhangu ajal on haigusetekitaja käitunud ettearvamatult ja põhjustanud juba rohkem kui kümne inimese surma.

Tervisekaitseameti epidemioloogilise valmisoleku büroo juhataja Irina Dontšenko, kas hirmutav bakter on jõudnud ka Eestisse?

Praegu ei ole seda nakkust meil veel diagnoositud, aga ettevaatus ei ole kindlasti liiast.

Eriti tähelepanelikud peaksid olema need inimesed, kes on käinud Põhja-Saksamaal ja keda tabavad tervisehäired: verine kõhulahtisus, palavik ja iiveldus. Siis tuleb minna kohe perearsti juurde, kes teeb analüüsid ja otsustab edasise ravi võimalused.

Kui aga keegi plaanib sõita Saksamaale, tuleb kogu reisi ajal väga hoolikalt hügieenireeglitest kinni pidada.

Viimati süüdlasena liistule tõmmatud oaidud on nüüdseks vist juba rehabiliteeritud.

Jah, see oli viimane versioon, aga analüüsid pole seni saastumist näidanud. Saksa arstid ei soovita süüa ka toorest tomatit, kurki ja lehtsalatit.

Kui aedviljad on haigusttekitava bakteriga saastunud, saab oht olla ju ainult vilja pinnal.

Ikka pinnal. Kurke ja tomateid tuleks hoolikalt pesta ja koorida. Parem on üle pingutada kui haigestumisega riskida.

Kurgi ja tomatiga on lihtne, aga lehtsalat suurt kuuma veega pesemist ei kannata ja koorimisest ei saa üldse rääkida.

Kui on tegemist kahtlase salatiga, võiks mõelda, kas seda peab tingimata sööma või saab selle millegagi asendada.

Pesemisega hävineb kolibakter nagu salmonellagi 70 kraadi juures.

Üks ohuallikas võib olla ka veiseliha.

Jah, see eelkõige. Nii nagu salmonelloosi võib haigestuda kanaliha süües. Siin aitab eelkõige kuumtöötlemine. Kui liha on korralikult keedetud või praetud, ei saa sellest mingit bakteriaalset nakkust.

Kuidas haigus inimeselt inimesele levib?

See on fekaaloraalne nakkus ja levib põhiliselt väljaheidete kaudu. Tualetist tulles tuleb eriti hoolikalt käsi pesta.

Millised on teie põhisoovitused?

Rõhutan kahte asja. Esiteks tuleb esimeste haigussümptomite ilmnemise järel minna kohe arsti juurde. Iseäranis ettevaatlik tuleb olla sel juhul, kui inimene on käinud Põhja-Saksamaal või olnud kontaktis seal viibinud inimesega.

Teiseks tuletan veel kord meelde, et parim viis haigust ära hoida on puhtust pidada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles