Palju puid ootab pügamiseks raha

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veetorni ligiduses kasvava üheksa pärna kujunduslõikus ja ühe mahavõtmine läksid maksma 1020 eurot. Rohkem raha tänavuses eelarves pügamiseks ette nähtud pole.
Veetorni ligiduses kasvava üheksa pärna kujunduslõikus ja ühe mahavõtmine läksid maksma 1020 eurot. Rohkem raha tänavuses eelarves pügamiseks ette nähtud pole. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viimaste puudena, mille pügamiseks Viljandi tänavuses eelarves raha leidus, said möödunud nädalavahetusel hõredama võra vana veetorni juures kasvavad pärnad. Nende sajad liigikaaslased ootavad endiselt arboristi kätt.

Viljandi majandusameti keskkonnaspetsialist Inga Nõmmik rääkis, et lisaks veetorni ümbrusele on tänavu puid tagasi lõigatud ja haigeid maha võetud Vaksali tänaval, Ugala puiesteel ning Uueveski teel.

«Puu tervis ja tema valgustingimused muutuvad paremaks,» põhjendas Nõmmik kärpimise vajadust. «Tähtis on ka see, et linna hooned oleksid paremini eksponeeritud ning tänavatele ja parkidesse pääseks rohkem valgust, mida inimesed meie kliimas väga vajavad.»

Hakkide ja vareste pesitsemist pügamine tema hinnangul ära hoida ei aita, vähemalt mitte praeguse töömahu juures.

«Kui oleks võimalik sagedamini kärpida, muutuksid võrad vesivõsudest hästi tihedaks ning varesed ja hakid ei mahuks okste vahel tiibu laiali lööma, kuid selleks pole kahjuks raha,» tõdes Nõmmik.

Käesolevaks aastaks on puudepügamise raha otsas, ehkki tööd jaguks veel kõvasti. Nõmmiku andmetel vajaksid lõikust 13 pärna Laidoneri platsil, 52 Väike-Kaare tänaval, 157 Lembitu puiesteel ja 34 raekoja ümbruses. Mõnest nimetatud paigast on linnavalitsusele inimeste kaebusi tulnud, sest valgust on vähe ja majad muutuvad niiskeks.

Keskkonnaspetsialist taotleb puude hooldamiseks Viljandi lisaeelarvest 18 917 eurot, kuid kas ja kui suure summa volikogu heaks kiidab, näitab tulevik. Nõmmiku ütlemist mööda muudab töö kalliks see, et seda peavad tegema väljaõppinud arboristid ehk puutohtrid, kes teavad, kust ja kuidas saagida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles