Järve ääres suvitajate eest hoolitseb kohvik

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhkajad, kel on vaja tualetti kasutada, peavad minema rannakohvikusse, sest muud võimalust rannas pole ega tulegi.
Puhkajad, kel on vaja tualetti kasutada, peavad minema rannakohvikusse, sest muud võimalust rannas pole ega tulegi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Äsja alanud rannahooajal tuleb suvitajatel Viljandi järve ääres käimlat otsida rannakohvikust, sest rohkem tualette ei plaani linn seal avada.

Pärast lastekaitsepäeval rannas aset leidnud üritusi tekkis mitmel «Sakala» lugejal küsimus, miks ei mõeldud promenaadi ja mänguväljakut rajades avaliku tualettruumi ehitamisele. Linna majandusameti peaspetsialisti Priit Vihuri sõnul seda randa ei tule ja kasutamiseks on avatud rannakohviku tualett.

«Meil on sõlmimisel leping Vesiflirdi kohvikuga, kes pakub rannas avaliku tualeti teenust,» ütles Vihuri. Tema kinnitusel on kohvik lahti kella kümneni õhtul ja sellest peaks suvitajatele piisama.

Teisaldatavaid välikäimlaid, mida saab kõikjal linnas näha iga-aastase pärimusmuusika festivali ajal, randa ei paigaldata. Priit Vihuri sõnul pole need piisavalt hügieenilised. «Me katsume siniseid putkasid vältida. Kindel tualettruum on tunduvalt puhtam, hügieenilisem ja parem kui need putkad,» selgitas ta.

Sõlmitava lepingu tingimustes on kirjas, et kohviku tualeti kasutamine on kõigile tasuta.
Rannakohvik peaks Vihuri andmetel juba avatud olema, kuid lastekaitsepäeval polnud võimalik sealt midagi osta. Kohviku juhataja Kaja Tikko sõnul süüa ja juua veel tõepoolest ei pakuta, kuid uksed on lahti ja tualetti pääseb umbes kella üheksani õhtul.

«Viimaste päevade ilm oli heitlik ja kartsime, et rannas pole piisavalt inimesi,» seletas Tikko. Kohvik avatakse siiski täna, et proovida, kuidas äri läheb.

Selle kohta, kas ja millal hakkab tegutsema ka teine rannas asuv kohvik Bangalo ning kas suvitajatel on võimalik seal tualetis käia, ei osanud Vihuri midagi öelda.

Kaja Tikko avaldas lootust, et nüüd, kui ka väiksematel lastel on rannas rohkem ajaveetmise võimalusi, hakkab seal rohkem inimesi käima. «Arvan, et meil liikus rannas vähe rahvast sellepärast, et olid ainult vanad karussellid. Eile aga mängisid lapsed siin veel õhtul kell kaheksa, nii et elu hakkab randa tagasi tulema,» rääkis Tikko.

Kohvikupidaja lisas, et loodetavasti saab rand peagi veel ilusama ilme ja vette minnes ei pea kartma kahjulike taimede või loomade pärast.

Viljandi linnavalitsusel oli plaanis enne tänavust rannahooaega järvest mitukümmend tonni muda välja pumbata, kuid selle plaani täitmine lükkub Priit Vihuri sõnul edasi. «Selleks oli vaja keskkonnamõjude hindamist ja see on avastatud järvepalli tõttu komplitseeritud,» selgitas ta.

Küll aga peaks laiali aetama praegu veel rannas kõrguv liivakuhi ja suve jooksul loodetakse korda saada uue promenaadi staadioniäärne lõik. Järve ääres hoiab suvitajatel silma peal rannavalvur, kellelt on häda korral võimalik saada esmaabi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles