Mahepiimatooteid pakkuv Pajumäe talu avab teisipäeval kell 12 Abja-Vanamõisas uue talumeierei.
Pajumäe mahetalu avab uue meierei
Pajumäe noorperemees Viljar Veidenbergi sõnul rajati meierei, et pakkuda tarbijatele veelgi kvaliteetsemat toitu. Et püsida turul ja olla tarbijatele meele järele, tuleb ajaga kaasas käia ning tegelda tootearendusega. «See oli peamine põhjus, miks otsustasime vana meierei asemel ehitada uue,» teatas Viljar Veidenberg pressiteate vahendusel.
Avatav meierei võimaldab töödelda 3000 liitrit piima päevas ja toota sellest juba klientidelt tunnustuse saanud tooteid: jogurteid, kohupiimakreeme, keefirit, võid, gheed, koort ja juustu. Lisandunud tootmisvõimsus võimaldab toota senisest rohkem juustu ja minna sellega välisturgudele. Samuti võeti kasutusele kohupiimakreemide uus ja mugav pakend.
Meierei energiatarbe katmiseks on ehitatud 54-kilovatise võimsusega päikeseenergiajaam. Paneelidest tekkiv elektrienergia katab suures osas ära jahutusseadmete vajaduse ning nendest tekkiv jääksoojus kütab ruume ja tarbevett. Piima soojendamiseks kasutatakse kuuma auru ja jahutamiseks jäävett, mis tagavad protsesside kiiruse ja veelgi kvaliteetsema lõpptoote.
Investeeringu suurus on 1,1 miljonit eurot. Töötlemishoone rajamist ja töötlemisseadmete ostu toetas 45 protsendi ulatuses PRIA, rahastada aitasid Maaelu Edendamise Sihtasutus ja Swedbank.
Pajumäel on piima töödeldud juba 1999. aastast. Otsus rajada oma piimatööstus tuli toona alguse saanud Vene rubla kriisist, mille tagajärjel langes piima kokkuostuhind kuue eurosendini liitri eest. «Oli valida, kas lõpetada tootmine või jääda ellu ning rajada oma piimatööstus,» ütles Pajumäe talu toonane peremees ja nüüdseks end talu nõunikuks taandanud Arvo Veidenberg. Mõne aastaga pandi alus jogurti ja kohupiimatoodete valmistamisele mahedast toorpiimast, mida annavad 90 lüpsilehma. Hiljem on lisandunud uued tooted nagu Pajumäe keefir, mis valiti 2016. aastal Eesti parimaks talutoiduks, aga ka Pajumäe juust ja ghee ehk selitatud või.