Valuoja kool pidas viimast pidu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valuoja põhikooli viimase lennu õpilased ja direktor Matti Orav istutasid eile koolimaja juurde sümboolse pärnapuu.
Valuoja põhikooli viimase lennu õpilased ja direktor Matti Orav istutasid eile koolimaja juurde sümboolse pärnapuu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi Valuoja põhikool pidas reedel pärimusmuusika aidas oma viimast vilistlaspidu, millega pannakse punkt 239-aastase õppeasutuse väärikale ajaloole.

Kuigi Valuoja põhikoolil peaks 240 aastat täituma alles tuleval aastal, otsustati, et vilistlaspidu tuleb ära pidada juba käesoleval kevadel. Järgmisel õppeaastal see kool ju enam tööd ei alusta ning sealsed lapsed õpivad edasi Jakobsoni gümnaasiumis.

Valuoja põhikooli nime võib tulevikus kohata vaid ajalooürikutes, juures daatumid 1772—2011.

«Omavahel arutades leidsime, et vaevalt Jakobsoni gümnaasiumi inimesed tahavad järgmisel aastal meie vilistlaspidu korraldada, sest ajad on ka nende jaoks keerulised,» nentis Valuoja põhikooli direktor Matti Orav.

Sestap otsustas koolipere anda vilistlaspeoga õppeasutusele hüvastijätuks korraliku aupaugu.

Matti Orav avaldas neljapäeval lootust, et tulemas on rõõmupidu, mitte kadunukese ärasaatmine.

«Mina küll ei tahaks kurba pidu,» tunnistas kuus aastat seda kooli juhtinud mees. «See võiks olla ikkagi rõõmsate taaskohtumistega sündmus, kus vilistlased kokku saavad. Kindlasti on ka emotsionaalseid ja tõsisemaid hetki, sest iga asi, mis lõpeb, on omamoodi kurb, kuid samas on see alati ka millegi uue algus.»

Direktor avaldas lootust, et loodaval riigigümnaasiumil läheb väärikas Valuoja kooli hoones hästi.

Armsa kooliga hüvastijätmise üritused hakkasid tegelikult pihta juba eile kell 10, kui Kaare kooli aulas peeti õppeaasta lõpuaktus.

Sealt liikus koolipere rongkäigus Hariduse tänavale, tühjalt seisva endise koolimaja juurde, kuhu istutati puu ja paigaldati mälestusmärk.

«Muidugi on kurb, et kool läbi saab ja et see ära kaob,» tunnistasid IXb klassi neiud Kadri Siro ja Helina Romantsov. «Pisar oli silmas, aga hoiame suuremaid emotsioone lõpuaktuse jaoks.»

Valuoja kooli majja rajatavasse riigigümnaasiumi need neiud ei tule — võrkpallis tugev Kadri Siro läheb hoopis Tallinna spordigümnaasiumi, Helina Romantsov jätkab haridusteed Tartu Kivilinna gümnaasiumis.

Ka pedagoogid tõdesid, et viimane koolipäev oli neile kurb.

«Kui aktusel viimast korda kooli hümni mängiti, siis pool saali nuttis,» sõnas huvijuht Anne Mäll, silmad vees.

Ajalooõpetaja Maiga Purgats oli aga rohkem pisaraid valanud eelmisel kevadel, kui Valuoja kooli pere pidi oma majast välja kolima ja Kaare kooli ruumides jätkama.

«Oleksime võinud selle aasta omas majas ära olla,» nentis ka inglise keele õpetaja Anne Upan. «Majandusinimesed kindlasti teadsid, et ehituse planeerimine võtab kaua aega, kuid ikkagi käituti laste suhtes hoolimatult.»

39 aastat Valuoja koolis töötanud muusikaõpetaja Ilme Stöör tõdes, et eile oligi ilmselt kõige kurvem päev, sest tuli laste ja koolimajaga hüvasti jätta. «Vilistlaspeol on juba palju rõõmsaid taasnägemisi,» lausus ta.

Kõik need pedagoogid jätkavad tuleval õppeaastal Jakobsoni gümnaasiumi koosseisus.

Täna on enamik Valuoja kooli lapsi juba suvevaheajal, kuid paljud neist on hõivatud ka vilistlaspeo korraldamisega. Kell 18 pärimusmuusika aidas algav kontsert kannab pealkirja «Kool eile, täna, homme» ning seal laulavad, tantsivad ja näitlevad nii praegused õpilased kui vilistlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles