Postkontorite töö saavad kauplused

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahe nädala jooksul õpetab Ramsi postkontoris ametis olnud Inara Barkane kaupluse müüjatele oma tööd, kuid seejärel tuleb tal hakata uut kohta otsima.
Kahe nädala jooksul õpetab Ramsi postkontoris ametis olnud Inara Barkane kaupluse müüjatele oma tööd, kuid seejärel tuleb tal hakata uut kohta otsima. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti Post sulges juuni algul Viljandimaal kaks postkontorit ja kuu aja jooksul lisandub neile veel kaks. Enamikus paikades võtab postiteenuse osutamise üle A ja O kauplus.

1. juunist on postkontor suletud Vastemõisas ja Ramsil, 10. juunil lõpetab see töö Kärstnas ning 1. juulil Õisus. Frantsiisilepingu alusel hakkavad kolme postkontori ülesandeid täitma kohalikud A ja O poed, Kärstna inimestele lähim postipunkt asub Eesti Posti kodulehe andmetel edaspidi aga Mustlas.

«Niisama ei panda postkontoreid kinni kusagil, asi on ikka klientide vähesuses,» nentis Eesti Posti kommunikatsioonijuht Inge Suder.

Tema andmetel käis äsja suletud kontorites viis inimest päevas, mõnel päeval ei tulnud aga kedagi. Seejuures ei vajanud enamik kundesid postiteenuseid, vaid ostsid lotopileteid või muid vahendatavaid kaupu. Mõlemas kontoris töötas üks osalise tööajaga inimene, kes koondati.

Poeklientide vahel

A ja O kaupluste postipunktides võetakse vastu ja väljastatakse kirju ning postipakke. Saata saab rahakaarte, tasuda makseid, tellida perioodikat, osta postmarke ja -kaarte, ümbrikke ning pakkematerjale.

Kui postkaardi müümine nõuab kassapidajalt umbes sama palju aega kui šokolaadi ostjale ulatamine, siis ajalehetellimuse vormistamine või maksete vastuvõtmine nii lihtne pole. Seejuures tahab enamik postiasutuste klientidest lehti tellida ja elektri eest tasuda ühel ja samal ajal — pärast pensionipäeva.

Viljandi tarbijate ühistu turundusjuht Kristo Mägi avaldas siiski lootust, et müüjatel õnnestub postiteenuse vajajad teiste klientide vahele ära mahutada.

«Suislepas meil üks frantsiisikontor juba on ja müüja ajast see töö väga palju ära ei võta,» sõnas ta.

Kauplustele lisatulu

Kristo Mägi ütlemist mööda aitab postiteenuse pakkumise eest saadav tasu tarbijate ühistul efektiivsemalt toimetada. Mingil määral olid postkontorid poodidele ka võistlejad, kuid seda, et rahvast uute teenuste lisandumise tõttu kauplustes tunduvalt rohkem hakkaks käima, Mägi ei usu.

«Sellistes väikestes kohtades teisi poode pole,» rääkis turundusjuht. «Kui inimene postiasutuses käis, tuli ta ikka ka meilt läbi.»

Eesti Posti kommunikatsioonijuhi Inge Suderi hinnangul muutub postiteenus Ramsil, Vastemõisas ja Õisus senisest mugavamaks, sest kaupluste lahtiolekuaeg on tavaliselt pikem kui postkontoritel.

Eesti Postil on 388 postiasutust üle Eesti. Lepingu alusel osutab teenust 56 postiasutust, neist kaheksa koostöös tarbijate ühistutega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles