Eesti labor kolibakterit ei leidnud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Labor ei tuvastanud Hispaaniast Murcia piirkonnast toodud kurkidel kolibaktereid ning sissevedaja saadab köögiviljapartii kauplustesse, kirjutas «Õhtuleht».

Eesti suurimad aed- ja köögiviljade sissevedajad Bambona, Karlskroona, Rigual ja Rimi kinnitavad, et ei tarni Eestisse vilju haiguskahtlusega Hispaania piirkondadest. Bambona tõi Eestisse lühikesi kurke Murcia piirkonnast. Need läbisid kontrolli Tallinna veterinaar- ja toidulaboris ning kolibaktereid ei leitud.

Veterinaar- ja toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul pole andmeid, et mõni importija oleks Hispaania kahtlusalustest piirkondadest kurke Eestisse toonud, seega ei tohiks siin kolibakteritega vilju lettidele sattuda.

«Käib pidev teabevahetus. Iga päev on Euroopa toiduametite audiokonverentsid ning hoiame end uue infoga kursis,» ütles Kalda. «Viljade saastumise täpne koht pole ikka veel selge. Ei tea, kas bakterid on sattunud köögiviljadele tootja juures või veo käigus. Enamik märke viitab siiski tootjale.»

Samas väljendasid Saksa võimud teisipäeval kahtlust, et riigis leviva kolibakteri taga on Hispaaniast sisse veetud kurgid. Hamburgi võimude sõnul näitavad uued analüüsid, et nakkuse leviku taga ei pruugi olla just need.

Analüüsidega leiti kurkidelt küll ohtlikku enterohemorraagilise Escherichia coli (EHEC) bakterit, kuid tegemist pole sama tüvega, mis on põhjustanud Saksamaal 15 ja Rootsis ühe inimese surma ning sadade haigestumise.

Hispaania põllumajandustootjate ja eksportijate föderatsiooni teatel on Hispaania puu- ja köögiviljade müük kogu Euroopas seiskunud. Nii Hispaania kui Holland on nõudnud Euroopa Liidult ekspordi järsu languse hüvitamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles