Viinatootja pankrot jõuab kohtusse

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Holstres asuva vabriku ees seisis eile mõni auto ning üsna inimtühja tehase ühes otsas tehti karastusjooke.
Holstres asuva vabriku ees seisis eile mõni auto ning üsna inimtühja tehase ühes otsas tehti karastusjooke. Foto: Elmo Riig / Sakala

Veel paar aastat tagasi Eestis suuruselt teiseks viinatootjaks hinnatud Liiwi Heliisi seisab pankroti lävel, sest seda taotlevad kohtult korraga üks Viljandi automüüja ja viinafirma ise.

Täna kell 9.30 algab Viljandi kohtumajas eelistung, kus arutatakse LX Motorsi pankrotihagi Liiwi Heliisi vastu. Automüüja omanik ja juhataja Tanel Alliksaar polnud nõus eile kommenteerima, kui suur on nõue viinavabriku vastu ning kas see on pärast kohtu poole pöördumist vähenenud.

Ohtla taandus autofirmast

Üks LX Motorsi asutajaid on Liiwi Heliisi omanik Aivis Ohtla, kes Krediidiinfo andmetel lahkus osanike seast mullu novembris. «Need on nüüd täiesti eraldi ettevõtted ning ühiseid omanikke pole,» sõnas Alliksaar.

Kui autofirma on end tema ütlemist mööda Liiwi Heliisist täiesti lahti rebinud, siis joogitootja kasutab endiselt kaubamärki LX, tootes selle nimega energiajooki.

Kohtunik Silvi Maiste sõnul koguneb kohus täna selleks, et selgeks saada, kas võlgnik ja võlausaldaja on omavahel kokkuleppele jõudnud või otsustab LX Motors ikkagi oma avalduse juurde jääda. Kohtunik täna edasise osas otsust ei langeta.

Maiste lisas, et LX Motors pole sugugi ainus, kes on Liiwi Heliisi vastu pankrotiavalduse kohtusse toonud, sest ka joogitootja ise on selle esitanud.

Hiigelvõlg riigi ees

Paistu vallas Holstre külas tegutsev viinavabrik sattus suurtesse raskustesse eelmise aasta suvel, kui sealt avastati maksumärkideta ja lätikeelsete siltidega viina. Samal ajal kerkisid järsult firma võlad riigi ees ning praegu on ta maksuameti andmetel Eesti kümne suurema maksuvõlglase seas. Kuu aja eest oli Liiwi Heliis riigile võlgu 2,2 miljonit eurot.

Südatalvega võrreldes on võlg vähenenud 600 000 eurot. Suur osa on selles kevadisel laojääkide sundmüügil. Kohtutäitur pani müüki 86 180 liitrit firmalt ära võetud viina alghinnaga 530 000 eurot.

Alkoholi tootmise pidi Liiwi Heliis lõpetama septembris, kui maksuamet keelas tal piiritusega tegemist teha. Nüüd tohib firma anda ainult alkoholita toodangut, millest tuntuim on rasvapõletajana reklaamitud spordijook FatBurner.

Veebruari keskel ütles Liiwi Heliisi tegevjuht Toomas Sumeri, et sügisega võrreldes on firma koondanud pooled töötajad ning veebruaris oli ametis veel 15 inimest. Nad valmistasid karastusjooke ja siirupit ning firma otsis uusi tegevusalasid.

Eile jätkus Holstre tehases karastusjookide tootmine. Firma juhtidelt ei õnnestunud «Sakalal» kommentaari saada.

Kui 2008. aastal töötas firmas 55 inimest ning ettevõte teenis aastaga 110 000 eurot kasumit, siis 2009. aastal tootis Liiwi Heliis 15 900 eurot kahjumit. Mulluseid majandustulemusi pole veel avaldatud, kuid see aasta osutus firmale maksuameti alustatud juurdluste tõttu hukatuslikuks ning tema võlad riigi ees kasvasid mõne kuuga 2,8 miljoni euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles