Abja vald teeb aasta algusest säästulehte

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi «Lõuna-Mulgimaa» pikaaegse toimetaja Meelis Sõerdi (fotoaparaadiga) sissetulek on üle kahe korra kahanenud, kavatseb ta oma tööd jätkata.
Kuigi «Lõuna-Mulgimaa» pikaaegse toimetaja Meelis Sõerdi (fotoaparaadiga) sissetulek on üle kahe korra kahanenud, kavatseb ta oma tööd jätkata. Foto: Elmo Riig / Sakala

Aasta algusest on Halliste ja Abja valla ning Mõisaküla linna ühine väljaanne «Lõuna-Mulgimaa» ilmunud uuel kujul: igal omavalitsusel on oma leheküljed ja ajakirjaniku lugude asemel trükitakse ära vallakodanike kaastöid.

Läinud aasta lõpul Abja vallavolikogult hundipassi saanud ajakirjanik Meelis Sõerd jätkab lehes Halliste ja Mõisaküla elu kajastamist. Sõerdi meelest on lehe Abja pool sisult tunduvalt kesisem.

«Minule pole ükski Abja lehelugeja öelnud, et praegune leht varasemast parem oleks,» rääkis ta. «Hoopis vastupidi, mitu autoriteetset Abja inimest on minuga vesteldes väljendanud arusaamatust, nördimust ja hämmingut lehe muudatuste üle.»

Pensionärid on rahulolematud

Sõerdi teada häirivad muudatused eriti vanemaid inimesi. Muutunud kujunduse tõttu mahutab leht varasemast vähem lugusid ja fotosid.

Ka Abja vallavolikogu liikme Jüri Patuse meelest on väljaanne varasemast märksa nõrgem. «Enne oli see tervik. Leht oli parem, ühtlasem ja loomulikum,» lausus ta.

Ümberkorralduse arhitekt oli Abja vallavanem Peeter Rahnel. Tema jutu järgi ei rahuldanud väljaanne enam Abja valla elanike infovajadust ning muutus üheülbaliseks. Oma osa mängis ka raha: vangerduse järel läheb ühe lehenumbri tegemine omavalitsusele poole vähem maksma.

«Nüüd ilmuv leht on Abja poolelt kindlasti parem ja mitmekesisem,» kõneles Peeter Rahnel. «Kõik valla asutused, organisatsioonid ja mittetulundusühingud saavad meie lehes oma tegemistest teada anda.

Me ei ole taotlenud kunstiliselt kõrgel tasemel teksti, aga soovime, et see oleks ilusas eesti keeles.»

Lehelood võtab vastu valla töötaja Lauri Sepp. Tema saadab need trükikotta, kus lood keeleliselt toimetatakse ja küljendatakse.

«Varem oli tihti kuulda rahva nurinat, et Sõerd ei kajastanud kõiki valla sündmusi,» rääkis Rahnel. Lisaks olid lehe väljaandmiseks tehtavad kulutused tema sõnul selle sisu ja vormi kohta liiga suured. «Nii ei saanud lõputult edasi minna.»

Meelis Sõerdi meelest on need põhjused otsitud. «Minuni pole kunagi rahva hulgast ühtki nurinat ulatunud. Arvan, et Rahnel tahtis minust lihtsalt vabaneda,» ütles ta.

Mõisaküla linn ja Halliste vald teevad lehte endisel kombel ning kasutavad selleks 17 aastat «Lõuna-Mulgimaad» toimetanud Meelis Sõerdi abi.

Et Abja tema teenetest loobus, tuleb Sõerdil leppida poole väiksema sissetulekuga, aga ta lubas «Lõuna-Mulgimaad» siiski edasi teha.

Nii Halliste vallavanem Andres Rõigas kui Mõisaküla linnapea Ervin Tamberg ütlesid, et nemad on toimetaja tööga väga rahul. Kumbki ei näinud võimalust, et ilma temata oleks võimalik teha sama head lehte kui seni.

«Võttes arvesse inimeste töökoormust ja oskust kirjutada, me Meelis Sõerdile praegu alternatiivi ei näe,» lausus Rõigas. «Ta kajastab meie üritusi väga hästi. Pealegi jääb nendest järele fotoarhiiv, mis on omaette väärtus.»

Lehte tellitakse varasemast vähem

Meelis Sõerd rääkis, et Halliste ja Mõisaküla kauplustesse jõuavad lehed juba sama päeva hommikul, kui tema on need postkontorist kätte saanud, kuid Abjas kaldub see aeg olema pikem. Aprillis jõudsid lehed Abja valla poodidesse kuus päeva hiljem. Need kipuvad ka varakult otsa lõppema. Mõisakülas ja Hallistes Sõerdi kogemust mööda niisugust muret ei ole.

«Abja kauplustes on müüjad minult mitu korda küsinud, kas tõin neile lehti. Paraku ei ole mul enam seda õigust,» selgitas ta.

Muret teeb Sõerdi sõnul ka see, et venib lehe internetti jõudmine ja tellimuste arv on rohkem kui poolesaja võrra kahanenud.

«Arvan, et Abja lehekülgede praegused kaastööd vajaksid enne trükkiminekut asjatundlikku toimetajakätt. Et seda pole, on leht muutunud stiililt ebaühtlaseks,» leidis ta.

Sõerdile on arusaamatuks jäänud, miks Abja volikogu, kes oli ta novembris kehvale tööle viidates kohalt maha võtnud, otsustas ta aasta algul kanda valla auraamatusse — ajalehe «Lõuna-Mulgimaa» pikaajalise väljaandmise eest.

ARVAMUS
PEETER RAHNEL,
Abja vallavanem

Olen seisukohal, et niinimetatud eluaegseid ameteid ei tohiks olla ei poliitikutel ega  ajakirjanikul «Lõuna-Mulgimaas». Inimene hakkab paratamatult ennast kordama ja värskus kaob.
Abja vald ei saa endale praegusel raskel ajal lubada maksta infolehe eest summat, mis ületas teiste sama suurte omavalitsuste tasutavat üle kahe korra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles