Politsei trahvis parklas sõitu harjutnud neiut

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madis Meier lubas oma sõbranna rooli selle koha peal ja politsei pidas nad kinni mõnekümne meetri pärast parkimisplatsil. Karistada sai nii ebaseaduslikult juhtimist harjutanud neiu kui Meier, kes oli talle sõiduki usaldanud.
Madis Meier lubas oma sõbranna rooli selle koha peal ja politsei pidas nad kinni mõnekümne meetri pärast parkimisplatsil. Karistada sai nii ebaseaduslikult juhtimist harjutanud neiu kui Meier, kes oli talle sõiduki usaldanud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandis endise Vikerkaare rannarestorani parklas juhieksamiks harjutada soovinud neiu jõudis autot tüürida vaid mõnikümmend meetrit, kui politsei talle juhiloa puudumise eest 3000-kroonise trahvi määras.


20-aastane Madis Meier rääkis, et tema 18-aastane tüdruk on läbinud autokooli teooriakursuse ja teinud ära ka nõutavad sõidutunnid. Enne eksameid soovis tütarlaps oma juhtimisoskust veel lihvida ja seetõttu sõitsidki nad kolmapäeva pärastlõunal Vikerkaare parkimisplatsile, kus juba aastaid on paljud algajad roolikeerajad esimesi katsetusi teinud.

«Autosid seal peaaegu ei sõida ja seetõttu ei ohustanud me teisi liiklejaid,» oli Meier veendunud.

Noormees lubas kaaslase juhikohale paarkümmend meetrit enne parklat, Järve tänava otsast restoranihooneni viiva kruusatee keskel. Vaevalt olid nad platsile jõudnud, kui kohale sõitis politseipatrull. Konstaabel kutsus sõiduõppija patrullautosse ja vormistas talle kiirmenetluse korras 3000-kroonise trahvi.

Meieri arvates ei käitunud politseinik õiglaselt, sest platsil sõiduõppimine on üldlevinud.

«Ma ei teadnud, et ametlikult seda teha ei tohi ja seepärast tahangi ajalehe kaudu kõiki hoiatada,» sõnas ta. «Teiseks ei saa ma aru, miks karistati neiut, kellel kunagi pole politseiga tegemist olnud, nii suure trahviga. Liikusime ju tühjal platsil 15 kilomeetrit tunnis. Selle eest oleks võinud piirduda hoiatusega.»

Kolmandaks häirib Meierit see, et karistus vormistati kiirmenetlusega, mida on keeruline vaidlustada.

Viljandi liikluspolitsei komissar Riho Kampus tõdes, et kuna tütarlaps kiirmenetluse protokollile alla kirjutas, ei ole temal voli karistust leebemaks muuta. Seda saab teha vaid kohus ja sinna ta soovitaski noortel pöörduda.

Küll aga toonitas komissar, et Vikerkaare plats ei ole õppesõiduks ette nähtud suletud territoorium, vaid seal kehtib liikluseeskiri täpselt sama moodi nagu teistel teedel ja tänavatel.

«Juba see, kui juhtimisõiguseta inimene sõidab autoga ühe meetri, on seaduserikkumine,» rääkis ta. «Kõnealusel juhul ei piirdunud nad aga isegi parkimisplatsiga, vaid noormees lubas tüdruku rooli tänaval.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles