Välismaa uudised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saksamaa jätab tuumaenergia

Saksamaa sulgeb kõik oma tuumaelektrijaamad aastaks 2022 ega taaskäivita enam vanema põlvkonna reaktoreid, mis peatati pärast avariilises Jaapani tuumajaamas olnud kriisi.

Nõnda teatas Saksa valitsus eile varahommikul. Kava kohaselt jääb aga osa tuumaelektrijaamadest võimaliku energianappuse puhuks reservi, edastas ajalehe «Frankfurter Allgemeine» veebiväljaanne.

Pöördelise energiapoliitilise otsuse tegi teatavaks keskkonnaminister Norbert Röttgen pärast paremtsentristliku võimuliidu liidrite seitsmetunnist kohtumist, mida juhtis kantsler Angela Merkel ning mis kestis pühapäeva õhtust esmaspäeva hommikutundideni.
Saksamaal on kokku 17 tuumareaktorit, millest kaheksa on välja lülitatud.

Tuumaelektrijaamad katavad praegu 22 protsenti riigi elektrivajadusest.

Saksamaast saab seega teine juhtiv tööstusriik, mis loobub tuumaenergia kasutamisest. Sama tegi Itaalia 1987. aasta hilissügisel, poolteist aastat pärast Tšernobõli katastroofi korraldatud rahvahääletusel.

 

Kolibakter viis kriisiistungini

Saksa valitsuse ja liidumaade esindajad kogunesid eile kriisinõupidamisele seoses enterohemorraagilise Escherichia coli bakteri puhanguga, mis võib olla nõudnud juba kümme inimelu ja levib endiselt.

Paar nädalat pärast puhangu algust Saksamaa põhjaosas on ajakirjanduse teatel saanud nakkuse 1200 inimest. Raskeim tüsistus on hemorraagilis-ureemiline sündroom, mis võib lõppeda surmaga. Ametlikult on kinnitust leidnud kolm surmajuhtumit ja 329 haigestumist.

Stockholmis asuv Euroopa haiguste ennetamise ja kontrolli keskus on nimetanud puhangut üheks maailma suuremaks, Saksamaal on väidetavalt tegu kõigi aegade ulatuslikema bakteriaalse nakkuspuhanguga.

Saksamaa Robert Kochi instituudi juht Reinhard Burger ütles eile, et bakteriaalse saaste allikat pole veel üheselt kindlaks tehtud, kuid soovitas inimestel hoiduda toore tomati, kurgi ja salati söömisest. Varem teatasid võimud, et on leidnud haigustekitajaid Hispaaniast imporditud kurkidest, mistõttu paljud kauplused kõrvaldasid müügilt kõik Hispaanias kasvatatud köögiviljad.

Lisaks Saksamaale oli kolibakterisse nakatumist esinenud veel mitmes
Euroopa riigis, kuid enamik sealseid haigusjuhte on seotud hiljuti Saksamaal käinud inimestega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles