Väluste lasteaed pidas päris viimase lõpupeo

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väluste lasteaia rühma viimast pidu kroonisid ühislaulmised ja vahva tantsuetendus.
Väluste lasteaia rühma viimast pidu kroonisid ühislaulmised ja vahva tantsuetendus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Välustes oli lasteaia maja eile ehitud kui jõulupuu, sest lapsed ja kasvatajad jätsid sellega lõplikult hüvasti ning andsid hoone külaliikumise käsutusse.

Pärast nelja kasvandiku kooliminekut oleks Välustes sügisest lasteaeda minejaid olnud vaid kaks, töötajaid aga seitse. Nii võeti vastu kurb, aga paratamatu otsus Tarvastu lasteaia Naeruvõru Väluste rühm kinni panna.

Iga lõpp on millegi algus

«187 aasta pikkune hariduselu Välustes sai otsa. Nutuklomp on hommikust saadik kurgus, aga midagi pole teha,» rääkis Naeruvõru juhataja Merike Tulp. «Unustame pisarad ja vaatame tulevikku positiivselt — neljale lapsele on see kooliminemise pidu.»

Eile oli lasteaia maja ehitud kui jõulupuu. Laual olid suured tordid ning seintel jäädvustused seal peetud üritustest, samuti hästi palju kaunistusi ja laste töid.

Väikeses Väluste lasteaiarühmas on korraldatud suurejoonelisi üritusi. Samasuguse grandioossusega peeti ka eilset lõpupidu, kus lapsed, laulsid, tantsisid ja mängisid ning kõige krooniks esitasid lõbusa kübaratantsu. Oma programmi pakkusid külakostiks Tarvastu lasteaia mudilased.

Lõpupeo finaalina langetati õuel lipp, mis märgiks elu jätkumisest asendati viiruga.

Võimas moeetendus

Paiga tippsündmus peeti alles aasta tagasi, kui kohaliku lasteaia lapsed astusid üles moelaval, seljas utiilist valmistatud rõivad.

Vanemate, lasteaiaõpetajate ja laste ühisel jõul valminud riided olid tehtud piimapakkidest, mullikilest, kommipaberitest, CD-dest ja paljust muust, mida inimesed prügina ära viskavad.

Materjali oli hakatud koguma juba pool aastat varem. Ainuüksi piimapakke saadi kokku üle tuhande.

Prügist oli tehtud kleite, kübaraid, vöid, kikilipse, mantleid ja muud rõivaesemeid, samuti käekotte. Neid saab nüüd ja edaspidigi näha näitusel Naeruvõru lasteaias.

Selle ettevõtmise hing oli 16 aastat majas töötanud õpetaja Maire Maasik. Tema algatusel on Välustes lavale toodud ka näidendeid ja kahe aasta tagusel Tarvastu valla lasteaedade esimesel laulupeol oli just tema kava autor.  

Maja jääb külaliikumisele

Tarvastu vallavanem Alar Karu ütles, et hoone siiski tühjaks ei jää, vaid antakse kohaliku külaliikumise käsutusse. «Majas on korralik köök, inimesed saavad oma pidusid korraldada ja paika on võimalik ka suuremate ürituste jaoks välja rentida,» rääkis ta.

«Paraku pole midagi teha. See on aja märk — noored ei leia maal rakendust ja neid jääb üha vähemaks,» tõdes Karu. Välustes oleks tema jutu järgi sügisest olnud lasteaeda minejaid vaid kaks, töötajaid aga seitse.

Lasteaiamajas tegutses veel mõne aja eest algkool. Selles kandis hakati kodu-uurijate andmetel lapsi õpetama 1824. aastal. Ligi kolmkümmend aastat hiljem ehitati rehielamu tüüpi koolimaja, mis kümme aastat hiljem põles. Väidetavasti oli selle süüdanud koolipoiss, keda oli halvasti koheldud. 1865. aastal ehitati uus koolimaja. Selles anti haridust 2006. aastani, mil lasteaed-algkool korraldati ümber lasteaiaks.

Hoonekompleksi kuuluvad veel XX sajandi algusest pärit aidad, puukuur ja nõukogude ajal rajatud hoidlad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles