Värvikad etteasted paelusid möödakäijaid emotsioonidega

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaroslavli riikliku teatriinstituudi noorte etendatud «Merefantaasia» meelitas nii noori kui vanu huvilisi kirevate kostüümide ja vahvate peakatetega.
Jaroslavli riikliku teatriinstituudi noorte etendatud «Merefantaasia» meelitas nii noori kui vanu huvilisi kirevate kostüümide ja vahvate peakatetega. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kolm päeva kestnud rahvusvaheline teatrifestival «Viljandi treff» kolis eile stuudiotest ja teatritest tänavatele ning pani värvikate etteastetega festivalile lõbusa punkti.

Eile võis mitmel pool Viljandis peale sattuda isevärki teatrietendustele. Esimest korda peetud teatrifestival «Viljandi treff» läks kolmandal ja viimasel päeval tänavatele ning noored teatritegijad said huvilistele oma oskusi demonstreerida.

Juba hommikul kella kümne paiku võis endise kino Rubiin platsi peal näha noori, kes harjutasid tantsusamme ja kandsid kohale järjest kummalisemana tunduvat kraami, näiteks suuri laeva- ja majakakujulisi mütse. Need olid Jaroslavli riikliku teatriinstituudi noored, kes valmistusid oma «Merefantaasia» etteasteks.

Festival läks korda

«Meil on jah meretemaatika ja etendus peaks kestma umbes 20 minutit,» rääkis Moskva noormees Artjem Chetverikov. Tema sõnul on Jaroslavli 14-liikmeline trupp koos kahe õpetajaga Viljandis olnud kolm päeva ja seni on neil siin olnud väga tore.

Ka festivali projektijuht Merli Antsmaa jäi üritusega rahule ja tema tõdemust mööda läks esimese korra kohta isegi hästi. «Meeskond on väga head tööd teinud ja mina olen küll rahul,» ütles Antsmaa. «Olen täheldanud, et välistrupid suhtlevad omavahel elavalt ja see oligi eesmärk. Ma arvan, et neil on nüüd lihtsam ka Tallinna festivalile minna.»

Korraldajate sõnul oli «Viljandi treffi» siht ennekõike siinseid võimalusi ära kasutada ja näidata. Lisaks on Antsmaa arvates oluline tuua kokku noori inimesi, et nad saaksid üheskoos midagi ilusat luua.

Kell üks pärastlõunal andsid Vene noored oma esimese ja viimase Viljandi etenduse. Vaatajaid oli mõnekümne ringis ja külmaks ei jätnud noored näitlejad kedagi. Pärast etteastet tegid nad publikuga pilti ning kui muusika vait jäi, haaras Chetverikov teatris kasutatud kuldse redeli kaenlasse ja marssis vapralt järgnevate laevukeste eesotsas Tallinna tänava poole.

Järgmisel aastal jälle

Tänavune edu ja tänavaprogrammi suur populaarsus innustasid korraldajaid mõtlema ürituse kordamisele. «Meil on juba järgmiseks aastaks ideid, kuidas ikka veel paremini hakkama saada. Ma arvan, et Viljandisse sobib selline asi väga hästi,» rääkis Merli Antsmaa.

Sama meelt oli «Viljandi treffi» kunstiline juht Jaanika Juhanson: «Kui hakata mõtlema, siis Viljandis on küll muusika- ja tantsufestivale, aga sellist puhast teatriüritust meil polegi.»

Siin meeldis ka esinejatele. Artjem Chetverikov kiidusõnu Viljandi kohta vaka all ei hoidnud. «Meil on olnud palju aega niisama ringi vaadata ja linnaga tutvuda. Siin on väga ilus ja huvitav,» rääkis ta.

Eile kell 14 lõppenud «Viljandi treff» tõi etendusi mitmele poole kesklinna. Lisaks Rubiini platsile võis teatritegijaid leida linnavalitsuse eest, muuseumi hoovist, Arkaadia aiast ja mujaltki. Festivalil lõid kaasa noored Iisraelist, Ukrainast, Poolast, Venemaalt, Taanist ja Eestist. Suurem osa neist jätkab teatriteemadel ka kolmapäevani kestval «Tallinn treff festivalil».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles