Kohtulugu jääb kuuks ajaks seisma

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süütamisi käsitlev kohtuasi sel nädalal otsuseni ei jõudnud. Nüüd tehakse süüalusele uus kohtupsühhiaatriline ja -psühholoogiline ekspertiis ning siis otsustatakse, kuidas protsessiga edasi minna.
Süütamisi käsitlev kohtuasi sel nädalal otsuseni ei jõudnud. Nüüd tehakse süüalusele uus kohtupsühhiaatriline ja -psühholoogiline ekspertiis ning siis otsustatakse, kuidas protsessiga edasi minna. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kohtupidamine vanalinna süütamistes süüdistatava Urmo Valdeku üle jäi eile vähemalt kuuks ajaks pooleli, sest nii prokurör kui kaitsja leidsid, et mehele on vaja teha uus meditsiiniline ekspertiis.

Ehkki eilne päev pidi kohtumajas minema sellele, et nii prokurör kui advokaat esitaksid oma viimased väited ja vaidleksid karistuse suuruse üle, algas see hoopis lisatõendite esitamisega ning lõppes kohtu alla antud 22-aastase Urmo Valdeku saatmisega uude ekspertiisi.

Uus ekspertiis

Prokurör Marja-Liina Talimaa väitis istungil, et esimese ekspertiisi lõppakt ja kohtu ees tunnistusi andnud eksperdi ütlused läksid olulistes hinnangutes lahku. Nimelt ei saanud selgeks, kas Valdek oli mullu suvel võimeline oma tegevust kontrollima. Talimaa sõnul oli juriidiliselt vastukäiv ka eksperdi arvamus, et süüalune on süüdiv, kuid vajab sundravi.

Nüüd tellibki kohus uue analüüsi, et teada saada, kas Urmo Valdek oli eelmise aasta suvel võimeline oma tegudest aru saama. Kaitsja Margo Normanni palvel tuleb uurida ka seda, kas Valdek on püromaan ning kuivõrd on ta mõjutatav teiste inimeste poolt.

Normanni hinnangul istub Valdek praegu kohtupingis just seetõttu, et oli eeluurimise ajal uurijate mõju all ning seetõttu tunnistas üles tegusid, mida pole korda saatnud. Valdek võttis eeluurimise ajal vanglas kõik viis talle süüks pandud süütamist omaks, kuid kohtusaalis eitas seda. Kaitsja sõnul võttis ta süü omaks, sest lootis seeläbi vanglast koju pääseda.

«Ekspert ütleb, et ta on elulooliste faktidega ilustav ja valetav,» tsiteeris Normann kohtusaalis Valdeku meditsiinilise ekspertiisi akti. «Ta valetas ka uurijale ütlusi andes.»

Kohtunik Toomas Lillsaar küsis pärast kõigi tõenditega tutvumist prokurörilt, et kui kõrvale jätta Valdeku enda jutt, siis kas süüdistajal on esitada ükski otsene tõend, mis kinnitaks noore mehe süüd, ja prokurör nentis, et selliseid tõendeid pole.

Vahi alt vabaks ei saanud

Sellest hoolimata ei rahuldanud kohtunik kaitsja taotlust Valdek vahi alt vabastada ja seejärel ekspertiisi saata. Kohtuniku sõnul on süüalune edasi vahi all kahtluse tõttu, et ta võib vabaduses kuritegudega jätkata.

Kui esialgse kava kohaselt oleks kohtunik pidanud järgmise nädala hakul otsuse langetama, siis nüüd jätkub protsess tõenäoliselt juuni lõpul. Ekspertiisi tegemine võtab minimaalselt kaks nädalat, kuid see aeg võib venida ka kuupikkuseks. Selle peab Valdek veetma Tartu vanglas.

Kaks korda varem kohtulikult karistatud Urmo Valdekut süüdistatakse kokku viies süütamises. Esimene neist oli 10. juulil Kõpu vallas ning ülejäänud leidsid aset juuli keskpaigast kuni oktoobri alguseni vanalinnas. Kõigi nende põlengute ajal oli Valdek küll sündmuskoha lähedal, kuid süütamisi keegi pealt ei näinud.

Viimane süütamine oli 2. oktoobril samas majas, kus Valdek elab. Mehe osalusele viitas uurijate arvates asjaolu, et Valdek oli viimane, kes tol ööl maja tagumise ukse kaudu hoonesse sisenes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles