Maakirik saab uue hingekarjase

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koeru Maarja-Magdaleena koguduse õpetaja Allan Praatsi sõnul sai ta Viljandisse tulekuks innustust oma perelt.
Koeru Maarja-Magdaleena koguduse õpetaja Allan Praatsi sõnul sai ta Viljandisse tulekuks innustust oma perelt. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Neljapäeval valis Eesti evangeelse luterliku kiriku Viljandi Pauluse koguduse nõukogu uueks vaimulikuks senise Koeru koguduse õpetaja Allan Praatsi, kes asub tööle augustis.

Senine õpetaja Mart Salumäe palus ennast aprillis ametist vabastada, sest ta siirdub tööle Välis-Eesti piiskopkonna suurima, umbes 4000 hingega Toronto Peetri koguduse karjaseks. Uue õpetaja leidmiseks korraldatud konkursile tulid õigeks ajaks vajalikud dokumendid vaid Allan Praatsilt, ehkki huvi oli tundnud mitu vaimulikku.
Allan Praats on teeninud Koeru kogudust juba 17 aastat.

22. mail pidas ta Viljandi maakirikus proovijutluse ja tutvus kogudusega. «Oli soe ja südamlik kohtumine,» kirjeldas vaimulik oma esmamuljet.

«Viljandi kasuks rääkis mitu põhjust, mis tegid kergeks otsuse siia tööle tulla, küll aga oli raske armsaks saanud Koerust lahkuda,» tõi kirikuõpetaja välja vastuolu.

Elu- ja töökohta valides võttis Praats arvesse ka pere soove. «Mu abikaasa, kes on vahepeal väikse tütrega kodus olnud, loodab samuti Viljandis tööd leida,» selgitas ta.

Viljandi linna ja siinse koguduse voorustena tõi hingekarjane välja traditsioonid ja võimaluse värsketeks väljakutseteks. Ehkki umbes 500 liikmega Koeru kogudus on uuest tööpõllust ahtam, ei peljanud Praats kohta vastu võtta, sest asendusõpetajana on ta teeninud ka Viljandi mõõtu kogudusi.

Jääb ajalugu igatsema

Mart Salumäe sõnul on 20 aastat Viljandis möödunud kiiresti, mis näitab, et see aeg on olnud tihedalt täis nii tööd kui rõõmu.

«Kui mind konsistooriumist siia suunati, siis ütles professor Evald Saag mulle: «Ah lähed mulkide juurde? Pea meeles, nendega tuleb kõhud kokku panna ja kui peale jääd, oled eluaegne sõber.»,» meenutas Salumäe. Ta arvas end olevat sellega päris hästi hakkama saanud.

Viljandis külas käia lubas Salumäe ka ookeani tagant. Pauluse kogudus jääb talle meelde  praostkonna kõige parema koori poolest. «Oleme teinud endale nime kirikumuusika edendajatena,» rääkis ta.

Samuti tõdes kirikuõpetaja, et hakkab Torontos puudust tundma Viljandi ajaloost. «Kui siin saab koguduse ajalugu arvata aastast 1224, siis Ameerika mandrit polnud eurooplased sel ajal veel avastanudki. Seal on kõik, mis sada aastat vana, juba muinsuskaitse all,» jätkas Salumäe naljatamisi.

Üle keskmise

Mart Salumäe hinnangul saab tema talaaripärija üle keskmise tubli koguduse. Kui mõni aasta tagasi olid päevakorral Pauluse koguduse suur küttevõlg ja rahalised raskused, siis nüüd on kirikuõpetaja sõnul seis sootuks muutunud: «Küttevõlga praegu pole ja muud majandusküsimused on samuti kontrolli all.»

Ka koguduseliikmete arv on püsinud läbi aastate üpris ühesugusena. «Tänavu jõulude ajal tuiskas ja inimesed, kes on harjunud just siis aastast liikmeannetust tegema, ei jõudnud kirikusse,» selgitas ta kindlate liikmeannetajate arvu langust umbes saja võrra sel talvel.

Samuti oletas õpetaja, et osalt on see olnud seotud tema välismaal viibimistega. «Olen märganud, et sellised kõikumised on mõneti seotud,» oli ta kindel, et muutus on ajutine. Kokku on Pauluse koguduses umbes kolm tuhat hinge. Viimase jutluse Viljandis peab Mart Salumäe 10. juulil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles