Rakvere teater elustab ammuste aegade kire ja elujanu

, Rakvere teatri turundusjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastaja Jaanus Rohumaa usub, et «Noor Eesti» tuleb rõõmus, värviline ja pisut müstiline.
Lavastaja Jaanus Rohumaa usub, et «Noor Eesti» tuleb rõõmus, värviline ja pisut müstiline. Foto: Heigo Teder

Rakvere teatri suvine vabaõhulavastus «Noor Eesti» näitab 10. juunist 10. juulini rahvaaias meie kultuuri suurkujusid nende teekonna alguses.

Teatri taga asuva ajaloolise mõisapargi tiikide ja põlispuude vahel saavad kokku Marie Under ning mehed, kes teda eluajal ümbritsesid: Friedebert Tuglas, Henrik Visnapuu, August Gailit, Ants Laikmaa, Johannes Semper ja Artur Adson. Need elujanust, kirest, uljusest ja jõust pulbitsevad loomeinimesed haaravad iseseisvuse eelõhtul relva asemel sulepea või pintsli, et muuta maailm ilusamaks.

Eesti Vabariigi sünnini jääb loo toimumise ajal pool aastat. Iseseisvus on õhus. On julguse ja otsustamise küsimus, kas võtta risk või lüüa araks, kas minna lõpuni või jääda kõhklema. Muutused puudutavad nii suvise järve äärde kogunenud inimeste kui terve Eesti elu.

Suvise loomeilu lavastaja on Jaanus Rohumaa. Mängupaiga, Rakvere rahvaaia on kavandanud arhitektide tandem Mihkel Tüür ja Ott Kadarik, kelle kunsti võib linna väisates näha ka keskväljakul. Lavastuse kunstnik on Uku Kristjan Küttis.

Marie Underit kehastab Ülle Lichtfeldt. Vanemuislane Hannes Kaljujärv mängib Ants Laikmaad, Velvo Väli kehastub August Gailitiks, Erni Kask Johannes Semperiks, Lauri Kaldoja Artur Adsoniks ja Peeter Rästas Henrik Visnapuuks. Friedebert Tuglast mängib noor Rakvere teatri näitleja Mait Joorits.

Tekst pärineb noorte näitekirjanike Kairi Kruusi, Jan Rahmani ja Eva Samolbergi sulest. Neid assisteerisid Jaanus Rohumaa ja Siret Paju Drakadeemiast. Lavakostüümid on loonud moekunstnik ja stilist Britt Samoson. Heli­ilu loob Kostja Tsõbulevski ansamblist Aides.

Jaanus Rohumaa ütles end uskuvat, et sellest tuleb rõõmus, värviline ja pisut müstiline lavastus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles