Mälestusväärset pastorit ootab viimne puhkepaik

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Lattiku ja tema abikaasa Alice’i viimne puhkepaik on valmis.
Jaan Lattiku ja tema abikaasa Alice’i viimne puhkepaik on valmis. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Tuntud ühiskonna- ja kirikutegelase, poliitiku ja kirjaniku Jaan Lattiku ning tema abikaasa Alice’i säilmed leiavad homme rahupaiga Viljandi Vanal kalmistul.


Ümbermatmise tseremoonia algab keskpäeval Viljandi Pauluse kirikus ja see on üks Eesti Vabariigi 90. aastapäeva tähistamise üritustest. Tseremoonial osalevad Jaan Lattiku sugulased, president Toomas Hendrik Ilves, haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas ning teiste ministeeriumide, Eesti Üliõpilaste Seltsi, maavalitsuse ja omavalitsuste esindajad.



Viljandi linnavalitsus andis Jaan Lattiku ja tema naise viimse puhkepaiga korrastamiseks ligi 24 000 krooni ning õla pani alla ka haridus- ja teadusministeerium, sest 1920. aastate teisel poolel pidas Lattik haridusministri ametit.



Viljandi Pauluse koguduse arhivaari Janis Tobrelutsu sõnul leiti Lattiku ja tema abikaasa viimseks puhkepaigaks ilus ja väärikas koht.



Jaan Lattik sündis küll Võrumaal Karula kihelkonnas Mäkkiste talus, kuid tema viimse puhkepaiga valikut mõjutasid ajaloohuvilise Heiki Raudla arvates tihedad sidemed Viljandiga. Ta elas siin 1909.—1944. aastani ning töötas enamiku sellest ajast maakoguduse õpetajana.



«Tema lapsed kasvasid üles Viljandi kirikumõisas ning määrav on ka see, kus pere kõige rohkem elas,» toonitas Raudla.



Haridus- ja teadusministeeriumi pressiesindaja Assa Ladva kinnitust mööda tahtsid omaksed, et suurmees just Viljandisse maetaks. «Loomulikult oli nende soov esmatähtis,» lisas Ladva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles