Hiigelkontsern likvideerib Viljandi üksuse

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõigile liimpuiduvabriku töötajatele, oli eilne koondamisteade täiesti ootamatu. Alles kuu varem oli kinnitatud, et töökoha pärast pole vaja muretseda.
Kõigile liimpuiduvabriku töötajatele, oli eilne koondamisteade täiesti ootamatu. Alles kuu varem oli kinnitatud, et töökoha pärast pole vaja muretseda. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile kell 7 teatas Põhjamaade puidukontsern Stora Enso börsile, et koos sadade inimestega Soomes jäävad peagi töötuks ka 40 Viljandi liimpuitkomponentide tehase töötajat.


Paar tundi hiljem Viljandi vabrikus alanud koosolekul öeldi kurb sõnum välja töötajatele endile.



«Ka mina sain sellest koos teistega teada,» tunnistas tootmisjuht Jaanus Heile, kes on Viljandi tehase kõrgeim ülemus. Varem aktsiaseltsina Viljandi Liimpuit tuntud vabrik kuulub Stora Ensole Imavere saeveski kaudu ja eraldi tegevjuhti pole sellel viimasel ajal olnud.



Üle kahe ja poole aasta ettevõtte palgal olnud sorteerija Lilia Sootsi sõnul ei osanud keegi eilselt koosolekult sellist teadet karta, sest alles oktoobri algul oli inimestele kinnitatud täpselt vastupidist.



«Öeldi, et koondamist ei tule ja kui olukord paremaks läheb, pannakse võib-olla ka kolmas vahetus uuesti tööle,» lausus Soots.



Koondamise välistas septembri keskel «Äripäevas» ka kontserni puidutoodetega tegeleva haru Stora Enso Timber Balti tootmisgrupi juht Pekka Hukkanen, kes toona kommenteeris Paikuse saeveski sulgemist.


Nagu eile selgus, osutusid rahustavad väited valeks ja juba 12. detsembril paneb Viljandi tehas oma moodsad liinid seisma.



«See oli Stora Enso Timberi juhtkonna otsus, et liimpuitkomponente efektiivsemalt toota,» nentis Imavere saeveski juhataja Marek Moorits. «Töötajatele oli üllatus muidugi halb ja suur.»



Moorits põhjendas ettevõtte taganemist vaid kuu varem antud lubadustest sellega, et vahepeal on olukord kõvasti muutunud.



Seisma jääva tsehhi moodsaim liin pannakse üles Imaveres, kus toodetakse samuti liimpuitkomponente. Juhataja tõdes, et kui Stora Enso Timberi mastaabis tähendab ümberkorraldus tootmise optimeerimist, siis Imavere saeveski saab tänu sellele veidi laieneda.



«Viljandist ärakolimise tõttu tootmise efektiivsus suureneb ja me vajame vähem tööjõudu,» rääkis Moorits. «Näiteks hööveldamisega tegeldi mõlemas tehases, kuid kahes kohas pole seda vaja.»



67 Viljandis töötavast inimesest kavatseb Stora Enso koondada umbes 40. Ligi veerandsajale pakutakse kohta Imaverre viidaval liinil. Kui paljud Järvamaal tööl käima nõustuvad, seda Moorits ei teadnud. «Koosolekul oli näha, et osal inimestest huvi on, kuid täpne number selgub järgmise nädala lõpul,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles