Terviseametile antakse murest üha enam teada

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terviseameti peahoone asub Tallinnas.
Terviseameti peahoone asub Tallinnas. Foto: Georg Kõrre

Terviseametile esitatud tervishoidu puudutavate kaebuste arv on viimase viie aasta jooksul järjest kasvanud. Eelmisel aastal menetles terviseamet kokku 358 kaebust, mida on 2013. aastaga võrreldes enam kui saja kaebuse võrra rohkem. Tervishoiuteenuste kvaliteedi ekspertkomisjonile edastas terviseamet 2017. aastal lahendamiseks kuus korda enam kaebusi kui 2013. aastal.

«Üheks kaebuste arvu kasvu põhjuseks on kindlasti inimeste teadlikkuse suurenemine ja soov saada kindlustunne, et teenuse osutamine on olnud asjakohane,» ütles terviseameti järelevalve osakonna nõunik Eve Pilt, kelle sõnul pole küll enam kui pooltel juhtudel esitatud kaebused olnud põhjendatud. Nõuniku ütlemist mööda mõjutab statistikat ka see, et arvestatav osa kaebustest laekub kinnipeetavatelt ja suurem osa neist pole põhjendatud.

Terviseameti menetletud tervishoiuteenust puudutavate kaebuste arv aastati.

2013249
2014255
2015349
2016368

Terviseamet on tervishoiu vallas põhiliselt tuvastanud dokumenteerimisnõuete rikkumist, tervise infosüsteemi andmete edastamata jätmist, psühhotroopsete ravimite väljakirjutamise nõuete rikkumist ning statistiliste aruannete esitamata jätmist.

2017. aastal edastas terviseamet tervishoiuteenuste  kvaliteedi ekspertkomisjonile 30 kaebust. Lisaks ravivigadele on kaebuste põhjuseks olnud nii patsientide suured ootused tervishoiuteenuste osutajatele kui suhtlemiskonfliktid, mida tervishoiuteenuse osutaja ja patsient omavahel lahendada ei suutnud.

2013. aastast on terviseamet menetlenud 32 tervishoiuteenuse reklaami puudutavat kaebust, mille puhul enam kui kolmandik menetluse algatamiseks vajalikust infost on laekunud tervishoiutöötajalt.

Viimase viie aasta jooksul on terviseameti järelevalve teinud 60 ettekirjutust, ülejäänud juhtudel on terviseamet teinud teenuseosutajale ettepaneku tegevust parandada ja seda on tavaliselt ka arvestatud. Ettekirjutusega lõppenud menetluste aluseks on muu hulgas neljal korral olnud tervishoiuteenust osutavast asutusest laekunud informatsioon, viiel juhul on terviseametit rikkumisest teavitanud ravimiamet, neljal juhul haigekassa, kahel juhul arst ning ühel juhul Viru ringkonnaprokuratuur.

Lisaks on terviseamet vaadeldaval perioodil menetlenud 11 ravimite väljakirjutamise nõuete rikkumist puudutavat väärtegu ning tunnistatud rikkumiste tõttu kehtetuks neli tegevusluba.

Kokku teeb terviseamet järelevalvet 18 eriseaduse alusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles