Pärnu festival tuleb külla Viljandisse ja Heimtali

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Kaks maailma" jutustab 12-aastasest Laurast ja tema kurtidest vanematest ja sai festivalil parima lastefilmi auhinna.
"Kaks maailma" jutustab 12-aastasest Laurast ja tema kurtidest vanematest ja sai festivalil parima lastefilmi auhinna. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

Neljapäevast pühapäevani näeb Viljandis Kondase keskuses ja Heimtali muuseumis Pärnu rahvusvahelise dokumentaal- ja antropoloogiafilmide festivali töid, mille seas on ka suure auhinna saanud film.

Kondase keskuses on päevad jagatud laste-, muusika- ja mässajafilmide vahel.

5. juulil kell 17 linastuvad lastefilmid «Puutekivi» ja «Kaks maailma». Festivali kodulehe andmetel koosneb Jaapani režissööri Takayuki Yoshida töö «Puutekivi» neljast episoodist, mis kujutavad aja ringkäiku ning filmikunsti ja skulptuuri, suure marmorist kivi koosmõju. Poola režissööri Maciej Adameki «Kaks maailma» on inspireeriv perekonnaportree 12-aastasest Laurast ja tema kurtidest vanematest. Teos sai festivalil parima lastefilmi auhinna.

6. juulil kell 17 näeb Kondases Pärnu festivalil parima portreefilmi tunnustuse pälvinud tööd «Sigalahe: pungirännak». Režissöörid JP Passi ja Jukka Kärkkäinen on jäädvustanud, kuidas sulgus muusikaajaloo tähelepanuväärne peatükk, kui tegevuse lõpetas legendaarne Soome punkrokkansambel Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN). Kinolinal kangastub ansambli viimane aastakäik koos kõikide tõusude ja mõõnadega.

7. juulil kell 17 linastub Kondases «Isadest ja poegadest». Et taltsutada oma hirmud, tuleb need kõigepealt jäädvustada, õppis Süüria filmitegija Talal Derki oma isalt. Ta reisib sõjast räsitud kodumaale ja elab kaks aastat väikeses külas pühasõdalase Abu Osama juures, filmides peres kasvavaid lapsi, kes ei mäleta aega enne sõda. Poisse treenitakse isa eeskujul ustavateks sõduriteks, kes eales pisaraid ei vala. Film pälvis Pärnu festivali suure auhinna olulise sõnumi ja parima kunstilise saavutuse eest.

Heimtali rahvamajas näidatakse 5. juulil kell 20 Soomes ja Kolumbias filmitud «Sisemaad», mille režissöör on Jenni Kivistö. Soome filmitegijat tabab Kolumbia ja Venezuela vahelises kõrbes kummaline äratundmine, kui ta kohtub iidse Wayuu hõimuga, kes usuvad unenägudesse ja võimesse reaalsust omatahtsi muuta. Autori ja hõimuliikmete vahel tekib sügav ja liigutav side, kuni ühel päeval saab võttemeeskond tapmisähvarduse.

6. juulil kell 20 Heimtalis linastuv «Saades selleks, kes olin» jutustab Põhja-India mägismaal budistlikus mungakloostris elavast üheksa-aastasest Padma Angdust, kelles tuntakse ära auväärse Rinpoche reinkarnatsioon. Tava kohaselt peaks poiss viidama Rinpoche kodukloostrisse Tiibetis, kuid keegi ei tule talle järele. Segaduses ja heitunud poisi saatuse võtab oma kätesse eakas õpetaja, kellega koos asutakse katsumusterohkele teekonnale Tiibeti poole. Filmi režissöörid on Moon Chang-yong ja Jin Jeon.

8. juulil kell 20 näeb Heimtalis režissöör Ulla Boje Rasmusseni filmi «1700 meetrit tulevikust». See on huumori ja empaatiaga jutustatud lugu väikesest Gásadaluri-nimelisest Fääri külast, mille elanikeks on vaid 16 täiskasvanut ja üks üheksa-aastane poiss. See on ainulaadne vaade külaelanike igapäevaelule ja inimestele, kes ootavad pikisilmi läbi kalju rajatavat tunnelit, mis ühendaks neid välismaailma ja tulevikuga.

32. Pärnu filmifestival hoiab 1987. aastast eesmärki toetada dokumentaal- ja teadusfilmidega põlisrahvaste pärandkultuuride ellujäämist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles