Vähipüügiluba saab taotleda 2. juulist

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2. juulist tohib vähki püüda.
2. juulist tohib vähki püüda. Foto: Mihkel Maripuu

Keskkonnaameti teatel algab esmaspäeval kell 9 kalastuskaartide müük vähipüügiks. Sel aastal on lubatud vähki püüda kõigis maakondades, välja arvatud Hiiumaal.

Kõige lihtsam on kalastuskaarti taotleda veebikeskkonnas www.pilet.ee. Esmakordsel kasutamisel tuleb luua kasutajakonto ning arvestada, et veebikeskkonnast teisele isikule luba osta ei saa. Samuti saab kalastuskaardi taotlusi esitada keskkonnaameti kontorites (välja arvatud Tallinna peakontor ning Palmse, Penijõe ja Otepää kontor), mille kontaktandmed on keskkonnaameti kodulehel.

Jõevähki on lubatud püüda 1.–31. augustini. Ühele isikule antakse ühe püügipiirkonna piires luba püüda ühe kuni viie püügivahendiga (vähinatt või -mõrd) kuni kolm ööpäeva, Saaremaal ühe ööpäeva. Püügivahendite ja ööpäevade arv tuleb märkida kalastuskaardi taotlusele. Üks vähipüügivahend üheks ööpäevaks maksab 3 eurot.

«Jõevähi püük on paljudele meeldiv seltskondlik tegevus, mis pakub põnevust ja avastamisrõõmu. Paljud naudivadki vaid püüki ning vähke toiduks tarvitamata lastakse need vette tagasi,» ütles keskkonnaameti jahindus- ja vee-elustiku büroo juhataja Aimar Rakko. «Et jõevähk on tundlik liik keskkonnatingimuste ja haiguste suhtes, on tema arvukus võrreldes mõnekümne aasta taguse ajaga oluliselt kahanenud. Püütud isendite vabastamine aitab kindlasti kaasa vähivarude hoidmisele. Kindlasti ei tohi vähke ilma keskkonnaameti loata ümber asustada mõnda teise veekogusse. Samuti tuleb vette tagasi lasta kõik pisikesed, alla 11 sentimeetri pikkused isendid, et anda neile võimalus suguküpseks saada ja aidata nii kaasa vähivarude taastumisele."

Nagu eelmisel aastal ei ole ka tänavu enamikus maakondades vähipüügivahendite ööpäevade hulgale piirarvu kehtestatud, mistõttu jagub lube rohkematele huvilistele. Erandina on vähivarude kaitse eesmärgil piiratud püüki Saaremaal ja Pangodi järvel Tartumaal.

Kaitsmaks jõevähi vähenevat looduslikku populatsiooni ja piiramaks vähikatku levikut on vähipüük tänavu keelatud Hiiumaal, Karujärves, Põduste jões, Laugi ja Kuke peakraavis, Riksu ojas ja lahel, Mustjões, Vääna, Kasari, Velise ja Lutsu jões, Värska lahes, Pärnu jõestikus, kaasa arvatud Pärnu vallikraavis, Vigala jões ja selle lisajõgedes.

Kalastuskaarti ei saa osta isikud, kellel on varasemast ajast kalastuskaardi kohta kohustuslik püügiaruanne esitamata. Kalastuskaardi taotlemise kohta saab lähemalt lugeda keskkonnaameti kodulehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles