Tahvel väikses Mustlas vihastas suurt Moskvat

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel reedel Mustlas avatud mälestustahvlil on Alfons Rebast kujutatud SS-i mundris, mille varrukal on sinimustvalge vapp.
Eelmisel reedel Mustlas avatud mälestustahvlil on Alfons Rebast kujutatud SS-i mundris, mille varrukal on sinimustvalge vapp. Foto: Egon Valdaru

Venemaa välisministeerium nimetab läinud nädala reedel Mustlas eraalgatuse korras avatud mälestustahvlit teises maailmasõjas sakslaste poolel võidelnud Alfons Rebasele natsismiilminguks ning kutsub rahvusvahelisi struktuure üles «mõjutama Tallinna, et lõpetada uusfašismi levitamine Eestis».

Teises maailmasõjas Saksa armee mundris Punaarmee vastu võidelnud Viljandimaa mehi koondav Eesti Sõjameeste Sakala Ühing paigaldas Mustlas Posti tänaval asuvale majale tahvli, et mälestada kõige kuulsamat sakslaste poolel võidelnud eestlast, kelle sünnist möödus pühapäeval, 24. juunil 110 aastat. Alfons Rebasele anti kõrgeim sõjaväeline autasu, mida eestlane kunagi on saanud: tammelehtedega Raudristi Rüütlirist.

Mälestustahvlil seisab, et Rebane elas Mustlas aastatel 1935–1939. Teda on kujutatud SS-i mundris, mille varrukal on Eesti vapp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles